Ανάμεσα σε δύο άντρες

Γράφει η Ειρήνη Μ.

3  
Kι όµως, γίνεται Μία γυναίκα, δύο άντρες. Τελικά υπάρχει ευτυχία που να «κόβεται» στα τρία; Θα µπορούσε, αλλά όχι για πολύ…


∆ιπλή ζωή
Ύστερα από δύο χρόνια σχέσης µε τον Τάσο και ενώ έφευγε στο εξωτερικό για το διδακτορικό του, γνώρισα τον Μάριο. Αρχικά δεν είχα τίποτα στο µυαλό µου. Σιγά-σιγά όµως συνειδητοποίησα ότι µου άρεσε και ότι δεν µπορούσα να σταµατήσω να τον βλέπω. Κάπου εδώ ξεκινάει η διπλή µου ζωή… Ελένη
Η γνώµη της ειδικού: Η ίδια η ζωή µάς δείχνει ότι πολλοί άνθρωποι µπορούν να σχετιστούν ερωτικά µε δύο (ή, πιο σπάνια, µε παραπάνω) συντρόφους συγχρόνως. Αν και αρκετοί από αυτούς θα προτιµούσαν µια ιδανική αγάπη µε έναν µόνο σύντροφο, η εµπειρία δείχνει ότι ένας άνθρωπος δεν αρκεί για να καλύψει όλες τις ανάγκες τους. Αυτός ίσως είναι και ο βασικός λόγος ύπαρξης των ερωτικών τριγώνων. Επιπλέον, κάποιοι άνθρωποι µπορεί να εµπλακούν σε µια τέτοια κατάσταση επειδή αυτές βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο: η µία στο στάδιο του ερωτικού πάθους και του ενθουσιασµού, ενώ η άλλη σε πιο όψιµη φάση. Άλλος λόγος είναι ότι ερωτευόµαστε διαφορετικά στοιχεία σε διαφορετικούς ανθρώπους και µας αρέσουν ταυτόχρονα γιατί ο ένας µπορεί να συµπληρώνει τον άλλο.
Ένας έρωτας για τρεις
Με τον Τάσο είχαµε καθηµερινή επαφή µέσω τηλεφώνου και ∆ιαδικτύου. Μου έλεγε διαρκώς πόσο του λείπω και πόσο µε αγαπάει. Παράλληλα, συνέχιζα να βγαίνω µε τον Μάριο, ο οποίος ήταν πολύ τρυφερός και δοτικός! Με τον Τάσο είχαµε κλείσει ήδη τρία χρόνια και πρέπει να οµολογήσω ότι ήταν ένας άντρας που πολλές γυναίκες θα ονειρευόντουσαν. Με τον Μάριο είχαµε κλείσει ένα χρόνο και ένιωθα ότι µου προσέφερε γαλήνη και έναν έρωτα εντελώς διαφορετικό. Ο Τάσος ήταν πάντα ο παθιασµένος, ο στιβαρός, ο πολύ καλός εραστής, ενώ ο Μάριος ήταν ήρεµος και συναισθηµατικός. Η κατάσταση µπλέχτηκε περισσότερο όταν τελείωσα τις σπουδές µου και κέρδισα µια υποτροφία για να φύγω στο εξωτερικό, σε κοντινή πόλη µε τον Τάσο. Ακόµα και τότε δεν µπορούσα να δώσω µια λύση. Τους ήθελα και τους δύο…
Η γνώµη της ειδικού: Και όµως, είναι δυνατόν να είµαστε ερωτευµένοι µε δύο ανθρώπους παράλληλα για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Αυτό που συµβαίνει είναι ότι προβάλλουµε διαφορετικές και αντίθετες ποιότητες πάνω τους. Έτσι ο ένας µπορεί να εκφράζει για εµάς την αρρενωπότητα, τη δυναµικότητα και την αποφασιστικότητα και ο άλλος την τρυφερότητα, την ευαισθησία και την αβρότητα.
Συχνά επίσης συµβαίνει να είµαστε ήδη παντρεµένοι ή να έχουµε µια µακροχρόνια σχέση και να µας κυριεύσει ένα σεξουαλικό πάθος ή και µια συναισθηµατική έλξη για κάποιον άλλον, κάτι που γενικώς λείπει από τις πολυετείς σχέσεις. Όµως, τόσο η αγάπη που δίνουµε όσο και εκείνη που παίρνουµε διαφέρει από άτοµο σε άτοµο. Επίσης, είναι µάλλον απίθανο να αγαπάµε ταυτόχρονα δύο ανθρώπους που είναι παρόµοιοι ή που µας καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες.
Η ώρα της απόφασης
Συνέχισα τη διπλή µου σχέση από το εξωτερικό. Στις πρώτες µου διακοπές στην Ελλάδα ο Μάριος ανακάλυψε τις επαφές µου µε τον Τάσο. Παρά τη δυσκολία της κατάστασης, τον έπεισα να µου δώσει µια δεύτερη ευκαιρία. Και ενώ προσπαθούσα να συντηρήσω την εµπιστοσύνη του Μάριου, ο Τάσος άρχισε να βλέπει τη σχέση µας σοβαρά. Ήµουν µπερδεµένη! Πολλές κοπέλες στη θέση µου ίσως να επέλεγαν τη σιγουριά του Τάσου, αλλά εγώ ένιωθα ότι είχα αρχίσει να χάνω το πάθος µου. Άρχισα να του λέω ότι δεν νιώθω όπως παλιά, µε αποτέλεσµα έναν καβγά που κράτησε 4 µήνες. Ακόµα και όταν του έλεγα ότι δεν µπορώ να γίνω αυτή που ήµουν παλιά, µε δέχτηκε. Όµως πλέον δεν µπορούσα, ένιωθα ότι ήθελα να φύγω από τη σχέση… Σήµερα, ο Τάσος εξακολουθεί να επιµένει και να ελπίζει, ενώ ο Μάριος περιµένει πίσω στην Ελλάδα.
Η γνώµη της ειδικού: Αν θέλουµε να έχουµε µια υγιή και φυσιολογική ζωή, χρειάζεται να πάρουµε µια απόφαση. Οι προκλήσεις και οι πειρασµοί γύρω µας δεν έχουν τέλος και πάντα θα συναντούµε ένα νέο άτοµο στη ζωή µας που θα φαντάζει καλύτερο από τον σύντροφό µας. Όλα όµως εξαρτώνται από το τι πραγµατικά θέλουµε. Αν θέλουµε να αναπτύξουµε µια βαθιά σχέση αγάπης, θα πρέπει να αφοσιωθούµε σ’ ένα µόνο άτοµο µε ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει να αποδεχθούµε τον σύντροφο µε τον οποίο θα αποφασίσουµε να µείνουµε, όπως είναι και να έχουµε επίγνωση ότι καµία σχέση δεν είναι τέλεια. Τέλος, όταν διατηρούµε δύο σχέσεις παράλληλα, συνήθως η µία από τις δύο αποδεικνύεται πιο δυνατή ή σηµαντική κι έτσι αποφασίζει εκείνη για µας, διευκολύνοντάς µας να πάρουµε µια απόφαση.
Πώς να διαλέξω;
Το ότι είµαστε ικανοί να αγαπάµε δύο ανθρώπους την ίδια στιγµή δεν σηµαίνει ότι µπορούµε και να έχουµε δύο παράλληλες επιτυχηµένες σχέσεις. Για να ξεκαθαρίσουµε λοιπόν χρειάζεται να δούµε:
• Πόσο σηµαντικός είναι ο άλλος για εµάς, αλλά και πόσο σηµαντικοί είµαστε εµείς για τον άλλο.
• Πόσο ενθουσιασµένοι είµαστε κάθε φορά που τον συναντούµε, αλλά και πόσο ενθουσιασµένος είναι αυτός που µας συναντά.
• Τι σηµαίνει ο άλλος για τη ζωή µας και τι σηµαίνουµε εµείς για τη δική του.
• Με ποιον από τους δύο έχουµε µια πιο ισότιµη και ισορροπηµένη σχέση.
Αν είστε µε δύο ανθρώπους, προσέξτε να µην χαθείτε στα συναισθήµατα για να µπορέσετε να ξεκαθαρίσετε τι θέλετε. Έχετε τα µάτια σας ανοιχτά για να ερµηνεύετε τα σηµάδια. Για παράδειγµα, µήπως ο άλλος δεν είναι το ίδιο ερωτευµένος; Μήπως κάνει πράγµατα που υπό άλλες συνθήκες δεν θα δεχόσασταν και δεν θα σας άρεσαν, αλλά αρνείστε να τα δείτε;
Γυναίκες vs Άντρες
Η διαφορά έγκειται στο τι ζητάνε τα δύο φύλα από µια σχέση και εν προκειµένω και από µια δεύτερη. Συνήθως οι γυναίκες, ως πιο συναισθηµατικές και εκφραστικές από τους άντρες, αποζητούν τη συναισθηµατική κάλυψη, ενώ οι άντρες θέλουν να ικανοποιήσουν τον ερωτικό και σεξουαλικό πόθο. Η λήψη µιας απόφασης όµως ταλαιπωρεί εξίσου τα δύο φύλα. Επειδή όµως οι λόγοι για τους οποίους οι γυναίκες συνάπτουν µια δεύτερη σχέση είναι πιο πολύπλοκοι από τους καθαρά ερωτικούς λόγους γι’ αυτό ίσως ταλαιπωρούνται περισσότερο για να πάρουν µια απόφαση.
Αγάπη vs Έρωτας
Πρόκειται για διαφορετικά συναισθήµατα που µπορεί να συνυπάρχουν µέσα µας για το ίδιο πρόσωπο, µπορεί όµως και όχι. Όταν συνυπάρχουν, βιώνουµε µια πολύ ολοκληρωµένη και βαθιά σχέση µε τον άλλον. Όταν όµως δεν συνυπάρχουν, αν π.χ. η σχέση ή ο γάµος µας έχει περάσει στη «φάση της αγάπης», τότε µπορεί να αναζητούµε κάποιον για να ζήσουµε ξανά τον έρωτα και εποµένως να προκύψουν δύο παράλληλες σχέσεις: η µία που µας κάνει να νιώθουµε σιγουριά και ασφάλεια (η µακροχρόνια σχέση) και η άλλη που µας κάνει να αισθανόµαστε ενθουσιασµένοι, δυνατοί και γεµάτοι αυτοπεποίθηση (η νέα ερωτική σχέση).
Ενώ όµως στην αρχή τα συναισθήµατά µας είναι τόσο έντονα που µας παρασέρνουν στη δίνη της διπλής σχέσης, πρέπει να έχουµε υπόψη ότι συνήθως στην πορεία «µολύνονται» από τις τύψεις, την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα κ.λπ. µε µεγάλο ψυχικό κόστος.

2 σχόλια:

γνωριμίες είπε...

Τα ερωτικά τρίγωνα είναι εξαιρετικά σέξι και επικίνδυνα και σε αυτό ακριβώς βρίσκετε και η γοητεία τους.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικα ειναι μια πολυ δυσκολη , αλλα και συναρπαστικη κατασταση απο την αποψη οτι νιωθεις οτι εισαι ποθητη απο 2 αντρες ! Αλλα η αληθεια ειναι οτι οι τυψεις γινονται τοσο εντονες απο ενα σημειο και μετα που χανεσαι ! Οταν μου ετυχε κατι παρομοιο επελεξα τη μακροχρονια σχεση ! Προσωπικα δεν το μετανιωσα !

Δημοσίευση σχολίου