Για πόσο μπορείτε να αφήνετε μόνη της την γατούλα σας;

Γράφει η Ειρήνη Μ.

very_happy_kittyΌλοι ξέρουμε οτι όποιος δεν έχει πολύ χρόνο καλό είναι να προτιμά να υιοθετεί γάτα και όχι σκύλο, επειδή είναι πιο ανεξάρτητες. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι μπορούν να μένουν όλη μέρα μόνες
ή ότι δεν χρειάζονται φροντίδα!
Οι γάτες θεωρούνται ευκολότερα ζώα απ τους σκύλους, αφού αυτοεξυπηρετούνται σε μεγάλο βαθμό. Αν τους προσφέρετε καθαρή άμμο για τις ανάγκες τους, ένα μπωλ με νερό και λίγη ξηρά τροφή θα είναι εντάξει και συνήθως κοιμούνται όλη μέρα.


Μπορείτε λοιπόν να αφήσετε μία γάτα το πολύ 24 ώρες μόνη της

και να είναι εντάξει. Ακόμα και αν χρειαστεί να λείψετε για ένα σαββατοκύριακο, αρκεί μία επίσκεψη από φίλο σας για ανανέωση τροφής-νερού και θα είναι εντάξει για 48 ώρες.
Όμως δεν θα πρέπει να αφήνετε τα ζώα σας μόνα τους για πολλές μέρες σε καμία περίπτωση. Οι γάτες χρειάζονται συχνά καθαρή άμμο αλλιώς κινδυνεύουν να πάθουν ουρολοιμώξεις.
Ακόμα, μπορεί να αναποδογυρίσουν το μπωλ με το νερό τους ή να ''φρακάρει'' η ταϊστρα και να μην μπορούν να φάνε ή να πιουν νερό!
kitty-smileΟι λύσεις αυτές είναι προσωρινές, για 1-2 μέρες και δεν θα πρέπει να αφήνετε τα ζώα χωρίς επίβλεψη. Σημειώστε ακόμα ότι η γάτα μετά από ώρες ανίας αρχίζει να παίζει και να απασχοληθεί με κάτι, που μπορεί να την κάνει να σκαρφαλώσει στα πιο περίεργα σημεία ή να προσπαθήσει να βγει από παράθυρα, και να τραυματιστεί.
Σε καθημερινή βάση, η γάτα αντέχει να μένει μόνη της αρκετά αλλά θέλει χάδια και παιχνίδι όταν γυρνάτε σπίτι αλλιώς μπορεί εύκολα η ψυχολογία της να πάρει άσχημη τροπή και να αρχίσει να χάνει τρίχωμα ή να μην τρώει.
Σιγουρευτείτε ότι η γάτα σας έχει αρκετά παιχνίδια, μπαλάκια, ποντικάκια , φτερά, ονυχοδρόμιο και ό,τι της αρέσει για να περνά όμορφα την ώρα που είναι μόνη, όσο είστε στη δουλειά, για παράδειγμα.
Σε κανένα ζώο δεν αρέσει να ζει μόνο του, κλεισμένο σε τοίχους. Γι αυτό προσπαθήσετε να του προσφέρετε δημιουργική απασχόληση όσο λείπετε και πολύ παρέα όταν είστε σπίτι.
Αν χρειαστεί να λείψετε για ένα βράδυ ή μία μέρα και δεν μπορείτε να την πάρετε μαζί, ζητήστε από φίλο σας να πάει να την ταΐσει και να δει αν όλα είναι καλά. Αφήστε διπλή ποσότητα τροφής και νερού και καθαρή άμμο, για να μπορεί να εξυπηρετηθεί.
    Πηγή: adespoto.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου