Νηστεία και Υγιεινή Διατροφή

Η νηστεία έχει ως στόχο τόσο την πνευματική όσο και τη σωματική άσκηση του ανθρώπου. Όμως πολλές φορές κάνουμε λάθος, δεν τρεφόμαστε σωστά.

Για πολύ κόσμο η νηστεία αποτελεί ένα είδος αποτοξίνωσης από το κρέας ή ένα είδος δίαιτας για να χάσουν κιλά. Για να αναπληρώσουν την (κατά κύριο λόγο πνευματική) στέρηση την οποία αισθάνονται από την έλλειψη πρωτεϊνών, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες από όσα η νηστεία επιτρέπει πχ δημητριακά, όσπρια κλπ. Για παράδειγμα, καταναλώνονται οι διπλάσιες ή και τριπλάσιες ποσότητες ψωμιών σε όλες τις μορφές, καθώς το ψωμί και ειδικά το σιταρένιο δίνει έντονη την αίσθηση του κορεσμού και έχει την ιδιότητα να μας φουσκώνει. Το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με τα ζυμαρικά, καταναλώνονται ακόμα μεγαλύτερες ποσότητες, χρησημοποιούμε περισσότερο αλάτι και τρώμε ώρες που ο οργανισμός δεν μπορεί να τα πέψει σωστά, κυρίως το βράδυ μετά τις 7:00. Τα τηγανητά, δυστυχώς δεν λείπουν από το τραπέζι, αλευρωμένα και πολλές φορές τηγανισμένα σε λάδια που είναι ήδη χρησιμοποιημένα. Το ίδιο και τα θαλασσινά που τρώμε σε αφθονία και είναι γεμάτα χοληστερίνη, είναι εξίσου επιβαρυντικά για τον οργανισμό. Ειδικά ο συνδυασμός τηγανητών θαλασσινών τα οποία είναι και αλευρωμένα, με ψωμί αργά το βράδυ αντενδείκνυται.
Το αποτέλεσμα μιας διατροφής που περιέχει κυρίως τροφές, όπως αυτές που προαναφέραμε, είναι το μπλοκάρισμα του οργανισμού, ο οποίος αρχίζει να μην λειτουργεί σωστά και να εμφανίζονται παρενέργειες όπως, φουσκώματα, δυσκοιλιότητα ή διάρροιες, συχνές κεφαλαλγίες, πρήξιμο στα άκρα, υπνηλίες, ζαλάδες, αίσθηση κόπωσης ή αδυναμίας και τις περισσότερες φορές αύξηση του βάρους. Μπορούν να παρουσιαστούν και σοβαρότερες ασθένειες αργότερα, αν και εφόσον το ανοσοποιητικό σύστημα κάποιου δεν δουλεύει σωστά και βρεθεί ο οργανισμός να είναι ήδη αδύναμος, πριν από τη νηστεία.
Ας βοηθήσουμε λοιπόν τον οργανισμό μας να κάνει μια σωστή αποτοξίνωση τρώγοντας σωστά και υγιεινά. 

ΜΙΚΡΑ ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΜΥΣΤΙΚΑ

  • Τρώμε τα καλαμαράκια ή το χταπόδι ψητά, όχι μαγειρευτά συνοδευμένα μόνο με πράσινη σαλάτα.
  • Συνοδεύουμε τα όσπρια με ρύζι προκειμένου για καλύτερη απορρόφηση των συστατικών τους.
  • Μασάμε τα όσπρια πολύ καλά.
  • Οι ξηροί καρποί είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ανάλατοι.
  • Οι μελιτζάνες πρέπει να καταναλώνονται μόνο μαγειρεμένες, αφού έχουν κοπεί σε φέτες, αφού έχουν μουσκευτεί στο νερό κι αφού έχουν αλατιστεί, για να μειώνεται η δράση μιας δηλητηριώδους ουσίας τους, της σολανίνης.
  • Το μπρόκολο επειδή προκαλεί ανεπιθύμητα φουσκώματα, το μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά.
  • Το κίνοα περιέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα, καθώς και πρωτεΐνη ανώτερης ποιότητας που το κάνει να ξεχωρίζει από όλα τα άλλα δημητριακά.
  • Το βράδυ προτιμάμε καλύτερα βραστές σαλάτες.
  • Η κόκκινη πιπεριά να καταναλώνεται ωμή, διότι έτσι διατηρεί τη βιταμίνη C που περιέχει.
  • Αντικαθιστούμε το ζωικό γάλα με φυτικό: γάλα ρυζιού (με γεύση βανίλιας ή σοκολάτας), γάλα αμυγδάλου, γάλα φουντουκιού, γάλα κίνοα, γάλα κάστανου κλπ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου