Γλυκό κουταλιού σταφύλι

Glyko-600x450

Με τι θα τρώτε το γιαουρτάκι σας το χειμώνα; Πως θα χάσετε τα κιλά από τις καλοκαιρινές κραιπάλες; Με γιαουρτάκι μαζί με μια κουταλίτσα γλυκό του κουταλιού σταφύλι!


Αγοράστε σουλτανίνα που δεν έχει κουκούτσια, αν δε θέλετε μια να μασάτε και μια να φτύνετε κουκούτσια. Δεν είναι σικ άλλωστε!

 

DSC04926a

Πάμε;
Που να πάμε;
Ε, για τη συνταγή ντε!
Αααα ναι! Πάμε!


Τι χρειαζόμαστε:
1 κιλό σταφύλι σουλτανίνα (τώρα αν εσείς βάλτε κάποιο με κουκούτσια, it’s your fault)
750 γρ. ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι νερό
χυμό από μισό μικρό λεμόνι
βανίλια ή ακόμα καλύτερα ένα κλωνί αρμπαρόριζα
προαιρετικά: αμύγδαλα ξεφλουδισμένα


Τι κάνουμε;
Δόξα το Θεό καλά!
Καλέ με το σταφύλι εννοώ!
Α μάλιστα!


Τι κάνουμε:
Καθαρίζουμε τις ρόγες, τις πλένουμε, τις στραγγίζουμε.


Βράζουμε το σταφύλι, το νερό και τη ζάχαρη για 5-10 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.


Αφήνουμε για ένα 24ωρο και την άλλη μέρα το ξαναδένουμε σε δυνατή φωτιά. Προσέξτε γιατί φουσκώνει και στις 2 φορές.


Όταν είναι έτοιμο, προσθέτουμε το χυμό λεμονιού (για να μη ζαχαρώσει), τη βανίλια ή ακόμα καλύτερα την αρμπαρόριζα (δεν έλειπε από το κυδώνι και το σταφύλι της μάνας μου) και τα αμύγδαλα ξεφλουδισμένα.

 

2
TIPS:
Τι σημαίνει «δένουμε» καλέ; Για πες και σε μένα που δεν ξέρω!


Δένουμε το γλυκό σημαίνει ότι το βράζουμε έτσι ώστε το σιρόπι να μην είναι σαν νερό αλλά να μη γίνει και πηχτό σαν μέλι. Μην ξεχνάτε ότι το σιρόπι στα γλυκά όταν κρυώσει, σφίγγει λίγο, Μπορεί λοιπόν εμείς να το βλέπουμε ακόμα ελαφρύ όσο βράζει και είναι ζεστό, αλλά όταν κρυώσει να είναι μια χαρά.


Αν παρόλα αυτά σας γίνει αραιό, λίγο βράσιμο ακόμα ή λίγη ζάχαρη ακόμα, θα κάνει τη δουλειά.


Αν βγει πολύ πυκνό, λίγο νεράκι και μια βράση στη φωτιά θα το κάνει να μετανιώσει που έπηξε!


Για το θέμα του μουχλιάσματος, θα πούμε άλλη ώρα. Αν το γλυκό σας πάντως δε δέσει σωστά είτε θα μουχλιάσει (αν είναι πολύ αραιό), είτε θα ζαχαρώσει (αν είναι πολύ πυκνό. Και στις δύο περιπτώσεις όμως, υπάρχει λύση!


Σε περίπτωση που βάλετε σταφύλι με κουκούτσια, με το βράσιμο τα κουκούτσια θα ανεβούν στον αφρό και θα τα βγάζετε με τρυπητή κουτάλα. Παρόλα αυτά, θα υπάρχουν κουκούτσια γιατί είναι αδύνατον να τα ψαρέψετε όλα!


Σας τα είπα δύσκολα; Μην τσιμπάτε καλέ! Πάρτε σταφύλι και φτιάξτε το!

Καλή επιτυχία!

stafili-gliko-koutaliou

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου