Η γλώσσα του σώματος

Είναι πολύ σημαντικό στις μέρες μας να μπορεί κάποιος να "διαβάσει" τα σημάδια που στέλνουν οι άνθρωποι με τις κινήσεις του σώματος τους. Σε κάποιους ανθρώπους αυτό βγαίνει φυσικά! Αλλά επειδή δεν το έχουμε όλοι έμφυτο λίγη εξάσκηση θα μας βοηθήσει να μάθουμε να διαβάζουμε την γλώσσα του σώματος και στο τέλος να καταφέρουμε να το κάνουμε χωρίς ιδιαίτερο κόπο.

1. Δώστε προσοχή στο πόσο κοντά είναι ο συνομιλητής σας. Όσο πιο κοντά είναι, τόσο πιο θετικά σκέφτονται για σας. Όσο πιο μακριά σας είναι κάποιος, τόσο λιγότερο ενδιαφέρονται για το αντικείμενο της συζήτησης ή και για το άτομο με το οποίο συζητάνε. Προσπαθήστε να μειώσετε την απόσταση μεταξύ σας με το να κινηθείτε ελάχιστα προς τον συνομιλητή σας και παρατηρείστε την αντίδρασή του. Μήπως προσπαθεί να απομακρυνθεί; Αυτό σημαίνει ότι δεν θέλει η όλη κατάσταση μεταξύ σας να γίνει πιο στενή και προσωπική από ότι είναι ήδη. Αν δεν απομακρυνθεί, τότε είναι πιο δεκτικός. Αν μάλιστα, ως απάντηση στην κίνησή σας, έρθει πιο κοντά σε εσάς, τότε το πιο πιθανόν είναι να σας συμπαθεί ή/και να νιώθει άνετα μαζί σας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το "προσωπικός χώρος" του καθένα εναλλάσσεται ανάλογα με την χώρα ή την θρησκεία. Έχετε στο νου σας ότι σε κάθε πολιτισμό το "κοντά" και το "μακριά" διαφέρουν...

3. Προσέξτε την θέση του κεφαλιού.


Όταν το κεφάλι του συνομιλητή σας γέρνει υπερβολικά, τότε πιθανότατα σας συμπαθεί. Επίσης εάν ένα άτομο χαμογελά, γέρνοντας το κεφάλι του, τότε αυτό το άτομο προσπαθεί να φλερτάρει με έναν παιχνιδιάρικο τρόπο μαζί σας. (Σημειώστε ότι τα άτομα με προβλήματα όρασης μπορεί να κλίνουν το κεφάλι τους άσχετα με το τι αισθάνονται.)



Όταν ο συνομιλητής σας χαμηλώνει το κεφάλι του αυτό σημαίνει ότι προσπαθεί να κρύψει κάτι. Προσέξτε αν κάποιος κατεβάζει το κεφάλι του την ώρα που μιλάτε. Εάν αυτό συμβαίνει ενώ του κάνετε ένα κομπλιμέντο, μπορεί να είναι δείγμα ότι είναι ντροπαλός, ότι ντρέπεται για κάτι, ή δειλιάζει, ή ίσως να προσπαθεί να κρατήσει τις αποστάσεις από εσάς. Επίσης μπορεί να δυσπιστεί για κάτι που είπατε ή να σκέφτεται για τον εαυτό του/της. Εάν το κάνει έπειτα από κάποια εξήγηση, τότε μπορεί να μην είναι σίγουρος για την απάντησή σας, αν είναι δηλαδή σωστή ή αν συμφωνεί μαζί σας.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένοι πολιτισμοί το θεωρούν ως ένδειξη σεβασμού.



Όταν ο συνομιλητής σας έχει κατεβασμένο το κεφάλι του, τότε αυτό μάλλον σημαίνει ότι βρίσκεται σε σύγχυσή ή σας προκαλεί. Αυτό εναλλάσσεται από τις κινήσεις των ματιών, των φρυδιών και του στόματος. Στεφτείτε το όπως ένα σκυλί, το οποίο γέρνει το κεφάλι του ελαφρά όταν κάνετε έναν περίεργο θόρυβο.



Από την άλλη πάλι, εάν αυτή η κίνηση του κεφαλιού συνδυάζεται με ένα χαμόγελο, τότε σημαίνει ότι στην πραγματικότητα ο συνομιλητής σας σας θέλει και προχωράει σε μια πιο παιχνιδιάρική συζήτηση.


3. Κοιτάξτε τον συνομιλητής σας στα μάτια.

(Το πως θα το πούμε σε επόμενο άρθρο)



Οι άνθρωποι που αποφεύγουν να σας κοιτάξουν στα μάτια είναι είτε νευρικοί, είτε λένε ψέματα, είτε είναι αφηρημένοι. Ωστόσο, εάν κάποιος κοιτάξει μακριά από το πρόσωπό του συνομιλητή του, αυτό θα μπορούσε να εννοεί την ένδειξή άνεσης με το πρόσωπο συζήτησης ή την ένδειξη υποταγής.Το να κοιτάζει κάποιος λοξά γενικότερα σημαίνει ότι το άτομο είναι δύσπιστο ή δεν έχει πειστεί.



Εάν κάποιος κοιτάζει κάτω προς το πάτωμα συχνά, τότε πιθανότατα το άτομο αυτό είναι ντροπαλό ή άτολμο. Οι άνθρωποι τείνουν να κοιτάζουν προς τα κάτω όταν είναι αναστατωμένοι, ή όταν προσπαθούν αν κρύψουν κάτι σε σχέση με τα συναισθήματά τους. Γενικά οι άνθρωποι συχνά σκέφτονται ή/ και νιώθουν δυσάρεστα όταν κοιτάζουν το πάτωμα.



Σε μερικούς πολιτισμούς πιστεύουν ότι κοιτάζοντας κάποιον στα μάτια είναι σημάδι ασέβειας, άρα αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί κάποιος προσπαθεί να αποφύγει την οπτική επαφή μαζί σας.



Όταν ένα άτομο έχει διεσταλμένες κόρες, αυτό σημαίνει ότι το  άτομο ενδιαφέρεται. Να θυμάστε, ωστόσο, ότι πολλά φάρμακα προκαλούν διαστολή στις κόρες των ματιών, όπως το αλκοόλ, η κοκαΐνη, οι αμφεταμίνες, το MDMA, το LSD και άλλα. Μην μπερδευτείτε την κατανάλωση κάποιας ποσότητας αλκοόλ ως έλξη. Επίσης κάποιοι άνθρωποι έχουν μονίμως διεσταλμένες κόρες (μια κατάσταση γνωστή και ως μυδρίαση)



Εάν τα μάτια του συνομιλητή σας φαίνονται "μακρινά", τότε συνήθως αυτό δείχνει ότι το άτομο βρίσκεται σε βαθιά σκέψη και δεν παρακολουθεί την συζήτηση. (Σημείωση: Μάτια που δείχνουν μη συγκεντρωμένα κάπου μπορεί να είναι σημάδι κάποια ασθένειας επίσης.)


4. Παρατηρείστε αν αντιγράφει τις κινήσεις σας.



Η αντιγραφή κινήσεων του συνομιλητή ή αλλιώς "mirroring"είναι μια ακόμη συνήθεια των ανθρώπων. Αν κάποιος αντιγράφει ή μιμείται τις κινήσεις σας, αυτό είναι μια ένδειξη ότι ενδιαφέρεται για εσάς και προσπαθεί να σας κάνει να τον συμπαθήσετε. Προσπαθήστε να αλλάξετε την στάση του σώματός σας και παρατηρείστε αν και ο συνομιλητής σας κάνει το ίδιο. Εάν διαπιστώσετε ότι ο συνομιλητής σας αλλάζει κι αυτός την στάση του σώματος του ομοίως με την δική σας, τότε σας αντιγράφει.


5. Παρατηρήστε την θέση των χεριών.



Κι όμως η θέση των χεριών μπορεί να μας πει κι αυτή πολλά για τον συνομιλητή μας.



Οι άνθρωποι με σταυρωμένα τα χέρια προσπαθούν να απομακρύνουν τον εαυτό τους από την κοινωνική επιρροή. Αν και αρκετοί άνθρωποι το κάνουν από συνήθεια, αυτό μπορεί να υποδηλώνει ότι το άτομο είναι (ελαφρά) επιφυλακτικός και να νιώθει άβολα με την εμφάνισή του (δηλαδή: να είναι μαζεμένος/ ντροπαλός και να προσπαθεί να το κρύψει), ή απλώς προσπαθεί να κρύψει κάτι γενικότερα. Εάν τα χέρια του συνομιλητή σας είναι σταυρωμένα, ενώ τα πόδια του είναι ανοιχτά στο πλάτος των ώμων ή και περισσότερο ανοιχτά, αυτή είναι μια στάση που δηλώνει σκληρότητα ή εξουσία.



Εάν κάποιος στηρίζει τα χέρια του πίσω από το λαιμό ή το κεφάλι, τότε το άτομο αυτό είναι ανιοχτό στο να συζητήσει και γενικά είναι χαλαρό.



Εάν τα χέρια στηρίζονται στους γοφούς, τότε το άτομο μάλλον είναι ανυπόμονο ή απλά κουρασμένο. Επίσης μπορεί να περιμένει για κάτι.



Εάν τα χέρια είναι κλειστά ή σφιγμένα, αυτό μπορεί αν σημαίνει ότι το άτομο είναι ενοχλημένο, θυμωμένο ή νευρικό.


6. Προσοχή στις νευρικές κινήσεις:



Γίνονται εύκολα αντιληπτές αν προσέξουμε λίγο πιο προσεκτικά τις κινήσεις του συνομιλητή μας.



Εάν κάποιος σπρώχνει τα μαλλιά του με τα χέρια προς τα πίσω, αυτό μπορεί να δηλώνει ότι το άτομο "κορδώνεται", Πρόκειται για μια συνηθισμένη χειρονομία όταν το άτομο που συνομιλείς σου αρέσει,ή όταν οι σκέψεις τους για κάτι μοιάζουν πολύ με τις δικές σας. Το άτομο μπορεί να μην το πει φωναχτά, αλλά αν παρατηρήσετε ότι το άτομο σηκώνει συχνά τα φρύδια του, τότε μπορείτε να είστε σίγουροι ότι ο συνομιλητής σας διαφωνεί με εσάς.



Εάν ο συνομιλητής σας φοράει γυαλιά, και διαρκώς τα σπρώχνει προς την μύτη ξανά και ξανά, με μια ελαφριά συνοφρύωση, αυτό επίσης σημαίνει ότι διαφωνεί με αυτό που λέτε. Βεβαιωθείτε ότι κάνουν αυτή την κίνηση (το σπρώξιμο των γυαλιών προς την μύτη) αποφασιστικά, και όχι απλά να τα βάζουν στην θέση τους επιπόλαια.Ψάξτε για κινήσεις όπως η πίεση στα χείλη με δύο δάχτυλα ή κάποια κίνηση να μετακινώντας τα γυαλιά πέρα-δώθε. Η συνοφρύωση ή το σήκωμα των φρυδιών πρέπει να κερδίσουν την προσοχή σας. (Σημείωση: Η συνοφρύωση/ κατσούφιασμα μπορεί επίσης να υποδηλώνει την καταπόνηση των ματιών.)



Τα χαμηλωμένα φρύδια και τα μάτια που αλληθωρίζουν δείχνουν μια προσπάθεια του ατόμου να κατανοήσει αυτά που λέγονται ή το τι συμβαίνει κατά την διάρκεια της συζήτησης. Το ύφος του συνομιλητή είναι συνήθως σκεπτικό. Αυτό προϋποθέτει ότι το άτομο δεν προσπαθεί να παρατηρήσει κάτι που βρίσκεται μακριά από αυτό. (Σημείωση:. Ο στραβισμός είναι μια άλλη πιθανή ένδειξη ότι η όραση παρουσιάζει προβλήματα).



Εάν το άτομο κοιτάζει το χώρο γύρο του, τότε είναι πολύ πιθανό να σκέφτονται  κάτι από το παρελθόν ή θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι σκέφτεται εσάς.


7. Παρατηρείστε τα πόδια:



Επίσης ένα σημείο που μπορεί να μας δώσει πληροφορίες για τον συνομιλητή μας.


Ένα γρήγορο χτύπημα, μια απλά μετατόπιση βάρους, ένα γέλιο ή μια κίνηση του ποδιού, συχνά σημαίνει ότι το άτομο είναι ανυπόμονο, συγκινημένο, νευρικό, φοβισμένο ή εκφοβισμένο.



Σημειώστε όμως ότι μερικοί άνθρωποι που πάσχουν από ADHD τα πόδια τους συνεχώς τρέμουν. Αυτό δεν σημαίνει τίποτα, είναι εντελώς υποσυνείδητο και δεν μπορεί να σταματήσει. Μερικοί άνθρωποι το κάνουν, επίσης, από συνήθεια.



Εάν το άτομο κάθεται, τα πόδια που είναι σταυρωμένα στους αστραγάλου δηλώνουν ότι γενικά το άτομο αισθάνεται άνετα.



Εάν, ενώ στέκεται, το άτομο φαίνεται να κρατάει συνέχεια τα πόδια του ερμητικά κλειστά, τότε αυτό μάλλον σημαίνει ότι το άτομο προσπαθεί να είναι "κατάλληλο" κατά κάποιον τρόπο. Με άλλο λόγια φοβάται μην παρεξηγηθεί. Μερικές φορές τα πόδια που είναι σφιχτά κολλημένα δηλώνουν ότι το άτομο αισθάνεται πιο υποχωρητικό ή παθητικό.



Εάν ο συνομιλητής σας αγγίζει εσκεμμένα τα πόδια του με τα δικά σας, τότε μάλλον σας φλερτάρει.



Μερικοί άνθρωποι μπορεί να φέρουν τα πόδια τους προς την κατεύθυνση του αντικειμένου/ προσώπου [που τους ενδιαφέρει. Οπότε εάν τα πόδια του συνομιλητής σας "δείχνουν" εσάς, τότε ο/ η συνομιλητής/ τρια σας πιθανότητα ενδιαφέρεται για εσάς.
Συμβουλές:

  • Είναι εύκολο να εντοπίσετε ένα άτομο γεμάτο αυτοπεποίθηση: θα έχουν παρατεταμένη οπτική επαφή και ισχυρή στάση. Επίσης, μπορεί να κάθονται ή να στέκονται στραβά. Παρατεταμένη οπτική επαφή επίσης μπορεί να συναντηθεί και μεταξύ ζευγαριού ή οικογενείας.
  • Εάν το άτομο μιλάει με γρήγορους ρυθμούς και μουρμουρίζει ή δεν είναι σαφής με αυτό που λένε, ίσως να είναι νευρικοί ή ακόμη και να λένε ψέματα, μπορεί να προσπαθούν να "σκοτώσουν την ώρα" , ή να μην λένε την ακριβή αλήθεια( να είναι ασαφείς). Θα πρέπει να είστε προσεκτικοί, ωστόσο, διότι μερικοί άνθρωποι συνεχώς μουρμουρίζουν.
  • Παρατηρείστε το πρόσωπο - συνήθως συσπάται απότομα όταν κάτι υποσυνείδητα εκνευρίζει, διεγείρει ή διασκεδάζει το άτομο.
  • Παρατηρώντας το περιβάλλον είναι το κλειδί για την κατανόηση της γλώσσας του σώματος.
  • Λάβετε υπόψη ότι το κάθε άτομο έχει τη δική του μοναδική γλώσσα του σώματος τους που ονομάζεται baseline behaviors.
  • Όταν παρατηρείτε τους άλλους, να είστε διακριτικοί.
  • Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στις αλλαγές στη γλώσσα του σώματος παρά στην  γλώσσα του σώματος αυτή καθαυτή..
  • Εάν ένα πρόσωπο κοιτάζει προς τον ουρανό ή γενικά το περιβάλλον, τότε συνήθως το άτομο σκέφτεται εσάς.
  • Μερικοί άνθρωποι αγγίζουν το πρόσωπο τους ή/και παίζουν με τα μαλλιά τους όταν φλερτάρουν.
  • Όταν ένα άτομο κλείνει τα μάτια του/της για παραπάνω από ένα απλό πετάρισμα, αυτό συνήθως σημαίνει ότι νιώθει άγχος, ότι κινδυνεύει ή απελπίζεται (αν και θα μπορούσε επίσης να σημαίνει ότι τα μάτια του στέγνωσαν ,οπότε τότε το πετάρισμα συνοδεύεται και από το τρίψιμο του ματιού.)
  • Όταν το άτομο γλύφει τα χείλη του, αυτό είναι ένα σημάδι ότι του/της αρέσετε.
  • Για να μάθετε περισσότερα για την γλώσσα του σώματος, παρακολουθήστε τηλεόραση με κλειστή την ένταση, κάθε βράδυ για 3 συνεχόμενες εβδομάδες. Αυτό θα σας βοηθήσει να παρατηρείτε πιο εύκολα τα σημάδια της γλώσσας του σώματος.


Προειδοποιήσεις:
  • Μην κρίνετε ένα άτομο αποκλειστικά και μόνο από τη γλώσσα του σώματος τους.
  • Μην απομονώνετε τον εαυτό σας με την συνεχή εκτίμηση της γλώσσας του σώματος όταν αλληλεπιδράτε με άλλους ανθρώπους. Άλλωστε, δεν θα υπάρχει κάποιος λόγος να κερδίσετε το πάνω χέρι στις κοινωνικές σχέσεις.
  • Μην ξοδεύετε υπερβολικό χρόνο παρατηρώντας και αναλύοντας της γλώσσα του σώματος των άλλων. Προσπαθήστε να τους κοιτάξετε στο πρόσωπο ότι σας μιλάνε.

Sam

1 σχόλια:

Woman365 είπε...

πολυ χρησιμες συμβουλες!!

Δημοσίευση σχολίου