Καθρέπτη, καθρεπτάκι μου ποια είναι η ομορφότερη;

newego_LARGE_t_821_105634789_type12364

Ίσως το κάνεις από καθαρή ματαιοδοξία ή ίσως γιατί μισείς την εμφάνισή σου και θα ήθελες με κάποιο τρόπο να την αλλάξεις.

Οποίος κι αν είναι ο λόγος που σε ωθεί να κοιτάζεσαι με τις ώρες στον καθρέπτη μάλλον θα πρέπει να αλλάξεις αυτήν τη συνήθεια διότι όσο περίεργο κι αν σου ακουστεί, σου κάνει κακό!

10 λεπτά μπροστά στον καθρέπτη αρκούν να σε αγχώσουν

Νέα έρευνα δείχνει πως ακόμη και 10 λεπτά μπροστά στον καθρέπτη αρκούν για να ενισχύσουν την ανησυχία μας αναφορικά με την εξωτερική μας εμφάνιση και να μας χαλάσουν την ημέρα! Άγχος και κατάθλιψη κάνουν την εμφάνισή τους και βασανιστικές σκέψεις μας κατακλύζουν.

Πως θα κρύψω τα σπυράκια; Τι να φορέσω για να φαίνομαι πιο αδύνατη; Τι κραγιόν να βάλω για να μη φαίνονται τα χείλη μικρά και άχρωμα; Ίσιο ή σγουρό μου κρύβει μάγουλα; Κι έναυσμα για όλες αυτές κι ακόμη περισσότερες ανησυχίες είναι απλά ένα και μόνο βλέμμα προς τον καθρέπτη!

Κι ας είσαι Θεά ο καθρέπτης σε τρομάζει

Μάλιστα δεν είναι μόνο όσοι έχουν όντως κάποιον λόγο να προβληματίζονται εξαιτίας κάποιας δυσμορφίας ή περιττών κιλών. Ακόμη και όσες γυναίκες θεωρητικά δεν έχουν οποιοδήποτε λόγο ανησυχίας επηρεάζονται αρνητικά.

Αυτό που συμβαίνει είναι πως η συνήθεια του να κοιταζόμαστε στον καθρέπτη αυξάνει τα επίπεδα του άγχους, ειδικά σε εμάς τις γυναίκες που από τη φύση μας δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στην εξωτερική μας εμφάνιση και στον καλλωπισμό.

Παλαιότερες μελέτες εξάλλου έχουν δείξει πως οι περισσότερες γυναίκες ενδιαφερόμαστε πολύ περισσότερο για την εικόνα μας σε σχέση με τους άνδρες αν και σπάνια θα εκφράσουμε ή θα αισθανθούμε θαυμασμό βλέποντας τον εαυτό μας στον καθρέπτη. Το πιθανότερο είναι πως θα εστιάσουμε στα αρνητικά και όσα θα θέλαμε να αλλάξουμε ή να κρύψουμε.

Αντίθετα ένας άνδρας, όπως ίσως έχεις και η ίδια παρατηρήσει βλέποντας τον αγαπημένο σου, αντικρίζοντας το είδωλό του θα δώσει βάσει στα δυνατά του σημεία και στα χαρακτηριστικά που τον κάνουν γοητευτικό και ακαταμάχητο.

Ποια είναι η αιτία που υποφέρεις;

Σε πρόσφατη μελέτη οι ψυχολόγοι προσπάθησαν να προσδιορίσουν τις αιτίες που προκαλούν αρνητικά συναισθήματα αλλά και το βαθμό στον οποίο οι καθρέπτες αυξάνουν τα επίπεδα άγχους δημιουργώντας ακόμη και συναισθήματα κατάθλιψης. Όπως αποδείχτηκε η κατάσταση επηρεάζει αρκετά μεγάλο ποσοστό γυναικών – άλλες περισσότερο, άλλες λιγότερο – με όσες έχουν ιστορικό κατάθλιψης να είναι πιο επιρρεπείς.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι ερευνητές μετά την διενέργεια δύο «ασκήσεων». Αρχικά ζήτησαν από τους συμμετέχοντες να κοιτάξουν στιγμιαία το είδωλό τους στον καθρέπτη για διάστημα μόλις 25 δευτερολέπτων και στη συνέχεια τους δόθηκε ένα ερωτηματολόγιο προς συμπλήρωση. Η «άσκηση» επαναλήφθηκε αργότερα με τη διαφορά ότι οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρατηρήσουν το είδωλό τους για τουλάχιστον 10 λεπτά της ώρας.

Τα αποτελέσματα ήταν τα αναμενόμενα δεδομένου πως όλοι ανεξαιρέτως οι συμμετέχοντες, ακόμη και όσοι δεν είχαν κάποιο ιστορικό κατάθλιψης ή κάποιο εμφανές σημάδι, έδειξαν να προβληματίζονται αναφορικά με την εμφάνισή τους ενώ η ανασφάλεια και το άγχος γίνονταν εντονότερα όταν μεγάλωσε η ώρα παραμονής μπροστά από τον καθρέπτη.

Η μια ατέλεια διαδέχεται την άλλη

Όπως υποστηρίζουν οι ερευνητές κάτι τέτοιο πιθανότατα οφείλεται στο γεγονός ότι οι περισσότεροι δεν περνάμε τόσο πολύ χρόνο μπροστά από τον καθρέπτη, οπότε όταν αναγκαζόμαστε να το κάνουμε αρχίζουμε να «ανακαλύπτουμε» και να «ξετρυπώνουμε» κάθε ατέλεια, όσο μικρή κι ασήμαντη κι αν είναι.

Αν λοιπόν αναζητάς επιβεβαίωση ομορφιάς από τον καθρέπτη σταμάτα να το κάνεις διότι ποτέ η απάντηση στην ερώτηση «Καθρέπτη – καθρεπτάκι μου» δεν θα είναι η επιθυμητή. Αντί να περνάς την ώρα σου ψάχνοντας για τα ψεγάδια που πρέπει να κρύψεις με make up και τα «σωστά» ρούχα, κάνε αποτοξίνωση από την κακή συνήθεια, οπλίσου με την καλύτερη διάθεση, φόρα κάτι που σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφη και σύντομα θα δεις την διάθεσή σου να ανεβαίνει!

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου