Διαλειμματική νηστεία!Χάσε 10 κιλά σε 6 εβδομάδες τρώγοντας μια μέρα τα πάντα και την άλλη ελάχιστα

interiment_h_633_451

Είναι το talk of the town στη διατροφή και πρέπει να είσαι ενημερωμένη. Το όνομά της; "Διαλειμματική Νηστεία"! Πρόκειται για ένα lifestyle διατροφής που θέλει να καταρρίψει όλα όσα γνώριζες μέχρι σήμερα για τη σωστή διατροφή. Και φυσικά υπόσχεται να χάσεις πολλά κιλά και απώλεια μεγάλου ποσοστού λίπους σε σύντομο χρονικό διάστημα!


Η δίαιτα υπόσχεται απώλεια μέχρι και 10 κιλών σε 6 εβδομάδες, αλλά και 10% από το σωματικό σου λίπος. Είναι αλήθεια; Μπορείς να την ακολουθήσεις ή μήπως πρόκειται για άλλη μια fad diet;


Τι είναι η "Διαλειμματική Νηστεία";
"Πρόκειται για έναν τύπο δίαιτας στον οποίο γίνεται εναλλαγή μεταξύ «νηστείας» και ελεύθερης κατανάλωσης φαγητού ανά 24ωρο. Πιο συγκεκριμένα, ένα 24ωρο ελεύθερης κατανάλωσης φαγητού ακολουθείται από ένα 24ωρο στο οποίο γίνεται κατανάλωση μόνο νερού" εξηγεί η διαιτολόγος διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου. Σκέψου πως μέσα στην ημέρα πρακτικά τρως μόνο ένα γεύμα και στη συνέχεια δεν βάζεις τίποτα στο στόμα σου.


Γιατί να εφαρμόσει κανείς τη διαλειμματική νηστεία;

Υπάρχουν δεδομένα πως αυτός ο τύπος δίαιτας έχει σημαντικά οφέλη στη μακροζωία και την υγεία. Σύμφωνα με μαρτυρίες στο διαδίκτυο, ένας τέτοιος τρόπος διατροφής -πάντα σε συνδυασμό με γυμναστική- μπορεί να σου προσφέρει απώλεια 10 κιλών σε 6 εβδομάδες και να μειώσεις 10% το σωματικό λίπος. Η Κλινική Διαιτολόγος Διατροφολόγος Έρικα Νταουτίδου εξηγεί ποια είναι αυτά τα οφέλη για τα οποία μιλάμε...

- Μειώνει το λίπος θεαματικά: Έχει φανεί πως μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις του λιπιδαιμικού προφίλ. Πιο συγκεκριμένα, φάνηκε πως μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων ενώ αυξάνει την «καλή» HDL χοληστερόλη.

- Βοηθά σημαντικά στην απώλεια βάρους καθώς και στην διατήρηση του απωλεσθέντος βάρους: Δεν μπορούμε να είμαστε συγκεκριμένοι για την ακριβή απώλεια βάρους, καθώς αυτό εξαρτάται από τις θερμίδες που θα καταναλώσει κάποιος στο γεύμα του.

- Ένας βολικός τρόπος ζωής:
Ο τρόπος αυτός διατροφής είναι αρκετά βολικός για όσους δεν συμφωνούν με τα συχνά γεύματα και προτιμούν είτε λόγω πεποίθησης, είτε λόγω τρόπου ζωής, να τρώνε μία φορά την ημέρα. Ας σκεφτούμε ότι ο άνθρωπος τα αρχαία χρόνια έτρωγε πολύ πιο σπάνια, καθώς ήταν δύσκολο να βρει τροφή για να γευματίζει 5 φορές την ημέρα. Ένα τέτοιο πρότυπο διατροφής, λοιπόν, δίνει την ελευθερία για άνευ περιορισμού κατανάλωση φαγητού κάθε δεύτερο 24ωρο και ταυτόχρονα δεν προκαλεί το άγχος κατανάλωσης συχνών γευμάτων μέσα στην ημέρα.

Γιατί να μην εφαρμόσεις την διαλειμματική νηστεία;

Οι έρευνες για την αποτελεσματικότητα μια τέτοιας δίαιτας είναι ακόμη σε εμβρυακό στάδιο. Υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα που την υποστηρίζουν, τα οποία όμως αμφισβητούνται έντονα. Ποιοι είναι οι λόγοι να σκεφτείς διπλά πριν την ξεκινήσεις; 

- Κόβεις θερμίδες, δεν κάνεις διατρφή: Είναι λογικό μία τέτοια δίαιτα να οδηγεί σε απώλεια βάρους, αν σκεφτούμε ότι θεωρητικά κόβεται η ενεργειακή κατανάλωση στο μισό. Άρα είναι η δίαιτα που ευθύνεται για την απώλεια ή απλά ο ενεργειακός περιορισμός που η δίαιτα προκαλεί;

- Τι τρως την ημέρα που μπορείς να φας ελεύθερα; Η απώλεια βάρους εξαρτάται καθαρά από το πώς θα χειριστεί ο καθένας την ελευθερία για κατανάλωση τροφής χωρίς περιορισμό. Είναι πολύ εύκολο κάποιος να καλύψει αλλά και να υπερπληρώσει τις ενεργειακές ανάγκες όλης της ημέρας με ένα μόνο γεύμα, ειδικά αν λάβουμε υπόψη μας το πλήθος των ενεργειακά πυκνών τροφίμων που υπάρχουν γύρω μας. Πολύ συχνά, το αίσθημα της πείνας είναι τόσο έντονο, που οι ποσότητες που καταναλώνονται είναι τεράστιες, αφήνοντας τον «διαιτώμενο» με έντονη δυσφορία αλλά και πολλές παραπανίσιες θερμίδες.

- Ενδέχεται να σε ταλαιπωρούν λιγούρες! Δεν είναι τυχαία η σύσταση για πολλά, μικρά γεύματα μέσα στην ημέρα, καθώς με τον τρόπο αυτό, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα παραμένουν σταθερά, η διατροφή μπαίνει σε πρόγραμμα ενώ το αίσθημα της πείνας διατηρείται σε χαμηλά επίπεδα.

- Δεν δίνεις... τροφή στο μεταβολισμό σου: Η συνεχής παροχή καυσίμου στον οργανισμό τον κρατά σε εγρήγορση όλη την ημέρα, και διατηρεί σε υψηλά επίπεδα τον μεταβολισμό του. Και φυσικά, ας μην ξεχνάμε ότι η συνήθεια των συχνών γευμάτων έχει βοηθήσει πάρα πολύ κόσμο στην απώλεια βάρους.


ΤΕΛΙΚΑ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΩ Ή ΟΧΙ
Ακόμη και οι φανατικοί οπαδοί της διαλειμματικής νηστείας τονίζουν πως δεν πρόκειται για μια διατροφική συνήθεια που μπορούν να ακολουθήσουν οι πάντες. Πρέπει λοιπόν αρχικά να αποφασίσεις αν σου ταιριάζει ένας τέτοιος τρόπος διατροφής.


Από εκεί και πέρα, εμείς ζητήσαμε την απόψη της Κλινικής διαιτολόγου-διατροφολόγου Έρικας Νταουτίδου: "Καλό είναι να πούμε πως δεν πρέπει να απορρίπτουμε αβίαστα δεδομένα και πληροφορίες που ίσως να μας φαίνονται ακραία και αντίθετα από όσα έχουμε ακούσει μέχρι στιγμής. Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα από αυτά τα δεδομένα.

Φυσικά, δεν προτείνουμε σε κάποιον να ακολουθήσει έναν τέτοιο τρόπο ζωής. Τα οφέλη από τα συχνά γεύματα είναι πολλά περισσότερα όπως περισσότεροι είναι και οι άνθρωποι που τα επιλέγουν.


Από την άλλη δεν πρέπει να είμαστε δογματικοί γιατί ίσως μία άλλη ομάδα πληθυσμού να βρίσκει τη διαλειμματική νηστεία εξαιρετικά βολική. Με άλλα λόγια, δεν υπάρχει ένα πρότυπο διατροφής που να ΠΡΕΠΕΙ να εφαρμοστεί σε όλους.

Ο καθένας έχει την επιλογή να ακολουθήσει τον τρόπο ζωής που του κάνει καλό, πάντα μετά από συζήτηση με τον διαιτολόγο ή τον γιατρό του."

1 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνεις τη διαίτα...χάνεις 10κιλα κ μετά τον μεταβολισμό σου!
Αλλη μια χημική διαιτα που δεν αποτελεί καινοτομία...αλλα κάτι που υπάρχει εδω κ 2 σχεδόν δεκαετίες!!

Η σωστή διαίτα πρέπει να μπορεί να γινει τρόπος ζωής...οχι αυτό το πράγμα που οδηγεί σε βουλίμια!!!απαράδεκτο απλά να υπογράφεται και απο διαιτολόγους ή τουλάχιστον φερόμενους διαιτολόγους.

Δημοσίευση σχολίου