Δεύτερη, τρίτη, τέταρτη... πόσες ευκαιρίες μπορείς να δώσεις σε μία σχέση;

2bbd6d0255754a4bc18ad5d769fbec7b_M

Δύο συντάκτες διαφωνούν για το πόσες ευκαιρίες «χωράνε» σε μια σχέση.

 

Νάγια, η γενναιόδωρη αισθηματίας
Θέλω να σταματήσετε λίγο ότι κάνετε και να σκεφτείτε κάτι: Πόσοι μεγάλοι έρωτες -στη ζωή, στον κινηματογράφο, στα μυθιστορήματα- δεν θα είχαν βρει ποτέ το happy end που τους άξιζε, αν δεν είχε δοθεί μια δεύτερη ευκαιρία στον έναν από τους δύο που τα έκανε μαντάρα τη πρώτη φορά; Δεν θα σας δώσω παραδείγματα, μια γρήγορη αναδρομή στο μυαλό σας, συμπεριλαμβανομένων των προσωπικών σας εμπειριών, θα σας δώσει την απάντηση.

Όταν μιλάμε για τις σχέσεις, πρέπει να ισχύει πάντα το ίδιο αξίωμα που υπάρχει και σε οτιδήποτε άλλο κάνει ο άνθρωπος στη ζωή του. Ότι δηλαδή, καθένας από εμάς αξίζει μια δεύτερη ευκαιρία. Η προσωπική μου πείρα μου έχει διδάξει πως αν δεν είχα δώσει μια ακόμα ευκαιρία σε κάποιους ανθρώπους στη ζωή μου, θα είχα χάσει ένα τεράστιο κομμάτι της που δεν θα αναπληρωνόταν ποτέ. Θα μου πεις βέβαια, και που το ξέρεις; Που ξέρεις πως αν είχες κλείσει μια και καλή τη πόρτα σε εκείνον που σε πλήγωσε και μετά γύρισε μετανιωμένος γιατί είχε καταλάβει το λάθος του, δεν θα είχες βρει κάποιον άλλον με καλύτερη αντίληψη που θα σου προσέφερε ότι είχες ονειρευτεί ποτέ σε μία σχέση; Εμ, εδώ είναι το κόλπο.

Το «πρόβλημα» με τις σχέσεις είναι πως δεν είναι δουλειές. Δεν λες «αυτός δεν έχει ταλέντο, θα βρω κάποιον που να το κάνει καλύτερα» και αρχίζεις να μαζεύεις βιογραφικά. Όταν έχεις ερωτευτεί, έχεις αγαπήσει και έχεις δώσει ένα μεγάλο μέρος της καρδιάς σου σε κάποιον, όταν έχετε ζήσει χιλιάδες πράγματα μαζί και έχει γίνει «κομμάτι» σου, δεν περνάς τόσο εύκολα στον επόμενο. Εξαρτάται βέβαια και από το τι ακριβώς έκανε και κατάφερε να τα θαλασσώσει. Προφανώς και όταν κάποιος σε έχει κάνει «τάρανδο» ή όταν συνειδητοποιείς πως δεν σε γεμίζει στον βαθμό που περίμενες, λήγεις το θέμα και πας παρακάτω. Τις περισσότερες φορές, όμως, τα πράγματα είναι πολύ πιο περίπλοκα. Δεν θα ήταν έρωτας, άλλωστε, αν μπορούσες να γυρίσεις σελίδα τόσο εύκολα.

Γι' αυτό και πιστεύω πραγματικά στις δεύτερες ευκαιρίες. Ενίοτε και στις τρίτες. Δεν είναι θέμα αλληλοσεβασμού ή πληγωμένου εγωισμού. Αν θες κάτι πολύ παλεύεις γι' αυτό. Αν πιστεύεις σε κάποιον παρά τα -μεγάλα πολλές φορές- λάθη του, δίνοντάς του μια ευκαιρία να αναπληρώσει για ότι έκανε τον κάνεις να πιστέψει και ο ίδιος στον εαυτό του. Μακάρι να ζούσαμε σε μια παλιότερη εποχή, όπου τα πράγματα ήταν τόσο απλά και εύκολα: ερωτεύεσαι, παντρεύεσαι, ζείτε για πάντα μαζί. Ας μην γελιόμαστε όμως, η ζωή δεν είναι παραμύθι ούτε Χολιγουντιανή ταινία. Θέλει πολύ κόπο και προσπάθεια για να κρατήσεις μια σχέση και όλοι, μα όλοι οι άνθρωποι κάνουμε λάθη, καθώς και όλοι μας λέμε ψέματα. Δεν το λέω εγώ, ο dr. House το λέει. Αν δεν δώσεις μια ευκαιρία ακόμα στον άνθρωπο που σε έκανε να τον αγαπήσεις, δεν θα μάθεις ποτέ πως θα μπορούσε να είναι η ζωή σου μαζί του και, επειδή κάρμα είναι και γυρίζει, δεν θα πάρεις κι εσύ ποτέ τη δεύτερη ευκαιρία σου όταν θα έρθει η στιγμή να τη ζητήσεις. Και πίστεψέ με, θα έρθει. Το μόνο που πρέπει να προσέξεις, είναι να μην σου γίνει συνήθεια. Γιατί τότε θα υπάρχει όντως πρόβλημα.

Βαγγέλης, ο σκληρός ορθολογιστής
Γνωρίζω πολύ καλά τη ρήση που αποτελεί στάνταρ έκφραση σε σήριαλ και ταινίες και συνήθως ακολουθείται από το ξαναφούντωμα ενός έρωτα, φιλιά στην κορυφή του Empire State Building και τίτλους τέλους με happy ending. Για εμένα, όμως, το «όλοι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία» είναι η καραμέλα όλων των δειλών και ανίκανων να αγαπήσουν και να αγαπηθούν, που απλά αναζητούν τρόπους για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.

Στις σχέσεις δεν υπάρχει δεύτερη ευκαιρία, γιατί τότε χάνεται ο αλληλοσεβασμός. Αν εσύ δεν δύνασαι να καταλάβεις πόσο σου αξίζω και υποκύπτεις συνεχώς σε λάθη λόγω των ανασφαλειών σου, τότε δυστυχώς εκτιμώ τον εαυτό μου πάρα πολύ για να σου δώσω μια δεύτερη, τρίτη, τέταρτη ή ότι νούμερο θες ευκαιρία. Απλά δεν θα την εκτιμήσεις και εγώ απλά δεν είμαι το ΔΝΤ που θα κερδίσω κάτι για να σε κρατήσω «προβληματικό» στη ζωή μου. Και αν πάλι πιστεύεις πως είναι τόσο μεγάλο λάθος να μην είμαστε μαζί, κάτσε τότε στη μοναξιά σου, πόνεσε, ζήσε την απόρριψη, κατάλαβε τα λάθη σου, σταμάτα να με πισωγυρίζεις, εξέλιξε τον εαυτό σου και τότε εμφανίσου και ζήτα μια νέα αρχή. Το αν θα ευοδωθεί η προσπάθειά σου δεν το ξέρει κανείς, αλλά τουλάχιστον θα έχεις προσπαθήσει ειλικρινά και χωρίς συναισθηματικές πιέσεις.

Οι σχέσεις που είναι ατέρμονες και συνεχίζονται με συνεχείς χωρισμούς και επανασυνδέσεις το μόνο που δηλώνουν είναι πως και τα δυο μέρη τους δεν είναι ικανά να αγαπήσουν πραγματικά ούτε τον άλλον, αλλά προπαντός τον εαυτό τους. Γιατί όταν αγαπάς τον άλλον τον αφήνεις να φύγει αν δεν είσαι σίγουρος και δεν τον πισωγυρίζεις και αν αγαπάς τον εαυτό σου δεν του επιτρέπεις σε καμία περίπτωση να μπει σε μια τέτοια διαδικασία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου