Η υγιής συζυγική ζωή και τα πλεονεκτήματα που προσφέρει στην ψυχική και σωματική υγεία.

Γράφει η: Μελίνα Στυλιανού


another_happy_married_couple_yw5rΣύμφωνα με έρευνες οι παντρεμένοι άνθρωποι έχουν καλύτερη ζωή και διαβίωση. Η διάρκεια ζωής των παντρεμένων είναι μεγαλύτερη σε σύγκριση με αυτούς που μένουν μόνοι. Οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, η κίρρωση του ήπατος και οι αυτοκτονίες, παρατηρούνται σε σημαντικά χαμηλότερο ποσοστό μεταξύ των παντρεμένων. Όταν υπάρχει ευτυχία μεταξύ του ζευγαριού και συναισθηματική υγειά τότε υπάρχει μία υγιής συζυγική ζωή

. Οι ειδικοί τονίζουν τους παράγοντες που βοηθούν θετικά την ζωή των ανθρώπων που είναι παντρεμένοι. Η μείωση του στρες, το δίκτυο κοινωνικής στήριξης και αλληλοβοήθειας όπως επίσης και η μεγαλύτερη οικονομική σταθερότητα είναι μεταξύ των βασικών ωφελημάτων που προσφέρει η υγιής συζυγική ζωή.


Στο ζευγάρι, οι δύο δρουν μαζί συνενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίζουν το στρες. Αντίθετα αυτοί που μένουν μόνοι, βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις στρες.
Το στρες στην καθημερινότητα επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ανθρώπους και είναι υπεύθυνο για σοβαρές παθήσεις. Στο ζευγάρι, οι δύο δρουν μαζί συνενώνοντας τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίζουν το στρες.
Αντίθετα αυτοί που μένουν μόνοι, βρίσκονται σε δυσχερέστερη θέση για να αντιμετωπίζουν καταστάσεις στρες. Στην υγιή συζυγική ζωή οι υποχρεώσεις μοιράζονται στα δύο και έτσι μειώνεται το στρες και οι ευθύνες.
Το δίκτυο κοινωνικών σχέσεων διευρύνεται στους παντρεμένους. Ο καθένας στο ζευγάρι έχει το δικό του κύκλο φίλων και γνωστών όπως επίσης και την οικογένεια του. Ο τρόπος ζωής και η συμπεριφορά αλλάζουν λόγω γάμου. Είναι γεγονός ότι η συζυγική ζωή συμβάλλει στην υιοθέτηση πιο υγιεινών τρόπων ζωής και λιγότερο επικίνδυνων συμπεριφορών.
Όμως και η υγιής συζυγική ζωή έχει και τα δικά της μειονεκτήματα, ένα από τα σημαντικότερα δυσάρεστα της γαμήλιας ζωής, είναι η απόκτηση υπερβολικού βάρους σώματος.
Το πρόβλημα αυτό εστιάζεται κυρίως στους άνδρες. Οι παντρεμένοι άνδρες παρουσιάζουν ψηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας σε σύγκριση με αυτούς που μένουν μόνοι τους. ο δεσμός του γάμου στο ζευγάρι, όπως καθορίζεται από τα κοινωνικά, νομικά και θρησκευτικά δεδομένα, επενεργεί θετικά στην ποιότητα ζωής των παντρεμένων. Το ότι δίνονται δεσμεύσεις και από τους δύο ενώπιον όλων, συγγενών φίλων και άλλων, για μια κοινή συζυγική ζωή, επιδρά τόσο στους ίδιους όσο και στους υπόλοιπους οι οποίοι με τον τρόπο τους συμβάλλουν για μια καλύτερη συζυγική ζωή.
Συμπερασματικά οι υγιείς συζυγικές σχέσεις που έχουν αγάπη, αλληλοεκτίμηση, ισχυρό αίσθημα αφοσίωσης του ενός προς τον άλλο και καλή ποιότητα επικοινωνίας, είναι ευεργετικές για την ψυχική και σωματική υγεία των ανδρών και των γυναικών.

Μου Αρέσει

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου