Ζωάκια: Μάθετε στη γάτα σας να πηγαίνει στην άμμο της

005Η εκπαίδευση της γάτας να πηγαίνει για τις ανάγκες της σε λεκάνη με άμμο είναι συνήθως το πιο εύκολο πράγμα που έχετε να της μάθετε! Οι γάτες είναι από τη φύση τους πολύ καθαρά ζώα και για να κάνουν την ανάγκη τους πρέπει να ''σκάψουν''. Η άμμος υγιεινής για γάτες που πωλείται σε πετ σοπ και σούπερ μάρκετ προσφέρει ακριβώς ό,τι χρειάζεται η γάτα για να πηγαίνει τουαλέτα.


Πριν αποκτήσετε ένα γατάκι, φροντίστε να προμηθευτείτε εκτός από τα απαραίτητα μπωλ φαγητού-νερούμ παιχνίδια, ονυχοδρόμιο κ.α. και ένα δοχείο (λεκάνη) για άμμο ή κλειστή τουαλέτα γάτας. Υπάρχουν πολλές επιλογές στο εμπόριο, για όλες τις ''τσέπες''.
Μερικές γάτες αισθάνονται καλύτερα με την κλειστή τουαλέτα ώστε να έχουν αίσθηση ''ιδιωτικότητς'' ενώ άλλες γάτες δεν έχουν πρόβλημα ακόμα και αν είναι μία απλή λεκάνη. Φροντίστε όμως να είναι αρκετά ευρύχωρη για μία γάτα ενώ αν έχετε δύο και παραπάνω, φροντίστε να έχει αντίστοιχο αριθμό αμμοδοχείων. Η κλειστή τουαλέτα προσφέρει το πλεονέκτημα να μην βγαίνουν απέξω κόκκοι άμμου ενώ περιορίζει με φίλτρα τις οσμές αλλά είναι πιο ακριβή.
Συμβουλές για το πώς να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας ώστε να πηγαίνει στην άμμο:
*Τις πρώτες μέρες έχετε τη λεκάνη της άμμου κοντά στο γατάκι και αφήστε το πάνω στην άμμο μετά το κάθε γεύμα του. Μιλήστε του γλυκά και επιβραβεύστε το όταν χρησιμοποιήσει την άμμο για την ανάγκη του, πράγμα που γίνεται σχεδόν αυτόματα, ενστικτωδώς ακόμα και από γατάκια λίγων μηνών!
*Όσο το γατάκι είναι μικρό, ίσως χρειαστεί λεκάνη με κοντά τοιχώματα για να μπορεί να μπει μέσα και όταν μεγαλώσει να πάρετε με ψηλότερα τοιχώματα, ώστε να μην βγαίνουν έξω κόκκοι άμμου.
Όσο το γατάκι μεγαλώνει (μέχρι να ενηλικιωθεί) απομακρύνετε σταδιακά την λεκάνη από το χώρο του και όταν πλέον τη βάλετε στο τελικό σημείο (πχ μπάνιο ή μπαλκόνι) φροντίστε να του δείχνετε την άμμο συχνά.
*Καθαρίστε την άμμο συχνά, είτε το γατάκι είναι μωρό, είτε ενήλικο. Η καθαριότητα είναι πολύ σημαντική για την γάτα. Προγραμματίστε το καθάρισμα της άμμου και εντάξτε το μέσα στην καθημερινότητα σας. Η ΑΜΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΡΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ, αφαιρώντας με ειδικό φτυαράκι τις ακαθαρσίες που κοσκινίζει την καθαρή άμμο. 1 φορά ή και 2 φορές την εβδομάδα θα πρέπει να πετάτε όλη την άμμο, να πλένετε τη λεκάνη και να βάζετε νέα, φρέσκια, καθαρή άμμο (όταν φυσικά στεγνώσει από το νερό η λεκάνη, για να μην κολλήσει η άμμος στον πάτο). Πλύνετε τα χέρια σας κάθε φορά που τελιώνετε με την αλλαγή-καθάρισμα της άμμου.
*Τοποθετήστε την λεκάνη της άμμου σε μέρος εύκολα προσβάσιμο για τη γάτα σας.Αποφύγετε χώρους με πολύ θόρυβο, δίπλα σε πλυντήρια ρούχων ή καλοριφέρ, που μπορεί να φοβίζουν το ζώο. Επίσης, προσπαθείστε να μην μετακινείτε την λεκάνη και να είναι σταθερά στο ίδιο σημείο. Μην τοποθετείτε τα μπωλ της γάτας, το κρεββάτι της και άλλα αντικείμενα που χρησιμοποιεί δίπλα στη λεκάνη-τουαλέτα.
*Υπάρχει αρωματική άμμος που όμως μπορεί να ενοχλεί τη γάτα σας και να την κάνει να αποφεύγει τη λεκάνη της άμμου, με αποτέλεσμα να λερώνει σε άλλα σημεία του σπιτιού. Δοκιμάστε ποιά άμμος εξυπηρετεί χωρίς προβλήματα εσάς και τη γάτα σας. Πολύ φθηνές συσκευασίες είναι συνήθως κακής ποιότητας, με αποτέλεσμα η άμμος να φουσκώνει με τα ούρα. Κι αυτό θα απωθήσει τη γάτα σας, αφού δεν θα νιώθει ότι είναι καθαρή η άμμος ώστε να κάνει εκεί την ανάγκη της.
*Τα ατυχήματα είναι μέσα στο πρόγραμμα. Αν το γατάκι σας λερώσει μία φορά σε άλλο σημείο μην το μαλώσετε και μην το τιμωρήσετε. Πάρτε τις ακαθαρσίες και βάλτε τες μέσα στην άμμο ώστε να μυρίσει και να καταλάβει ποιό είναι το σωστό σημείο για να κάνει την ανάγκη του.
*Στειρώστε το γάτο ή τη γάτα σας. Ειδικά τα αρσενικά γατιά έχουν την κακή συνήθεια να ''μαρκάρουν'' την περιοχή τους, σε εποχή ζευγαρώματος, εκτοξεύοντας ούρα σε τοίχους και έπιπλα. Με την στείρωση αυτό σταματά αμέσως ενώ αν στειρώσετε το ζώο στην ηλικία των 6 μηνών δεν θα το κάνει ποτέ.
Πηγή: adespoto.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου