'' Το μικρό πράσινο τερατάκι της ζήλειας. ''

Γράφει η : Ειρήνη Μ.

fdh  Όταν ξεκινάει μία σχέση συνήθως όλα είναι μέλι γάλα. Με το καιρό μπορεί να παρατηρούμε διάφορα πραγματάκια που έχουν αλλάξει και δείχνουν πως και η σχέση δεν είναι η ίδια. Πρόκειται για πράγματα που μας κάνουν και μας τους ίδιους να αλλάξουμε καθώς μας καταπιέζουν εν αγνοία μας και μας κάνουν να αλλάζουμε τρόπο ζωής και συμπεριφοράς. Πολλοί τα μεταφράζουν ως ενδείξεις αληθινής αγάπης. Τι είναι όμως; αγάπη και συντροφικότητα ή καταπίεση και παθολογική ζήλια;
  Κάποια πράγματα μπορεί να γίνονται από υπερβολική αγάπη υπάρχουν όμως και άλλα που έχουν κάποια σκοπιμότητα, όπως ο έλεγχος του συντρόφου. Αυτά είναι τα παρακάτω:


  Αρχικά, πρώτο και καλύτερο στη λίστα είναι το τερατάκι της ζήλειας που μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα σε μια σχέση. Όλα αρχίζουν ξαφνικά, εκεί που νόμιζες ότι έχεις τη τέλεια σχέση έρχεται αυτό το μικρό πράσινο τερατάκι και τα καταστρέφει όλα. Στην αρχή το φαινόμενο της ζήλιας δεν είναι τόσο έντονο, πρόκειται απλά για ερωτήσεις του τύπου: πού θα πας με ποιους κτλ. Στη συνέχεια όμως τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα καθώς αρχίζουν οι απαγορεύσεις. Ο σύντροφός σου αρχίζει να γκρινιάζει να θυμώνει και να σου δημιουργεί προβλήματα όποτε θελήσεις να βγεις χωρίς αυτόν, κάνοντας σε με το καιρό να αποφεύγεις κάθε κοινωνική έξοδο χωρίς αυτόν. Ακόμα όμως και τότε η ζήλεια δεν εκλείπει, αντιθέτως συνεχίζει να σε ακολουθεί ως κατάρα.
  zhleia2Τα πράγματα όμως δεν μένουν εκεί αλλά όσο πάνε και χειροτερεύουν. Μετά που έχει καταφέρει να μη θέλεις να βγαίνεις μόνη σου αρχίζει να σε αναγκάζει να αποξενωθείς τελείως από της παρέες σου καθώς σου κάνει φασαρία ακόμα και για ένα απλό και αθώο καφέ στο σπίτι μαζί τους. Ζηλεύει τα πάντα ακόμα και τη γάτα στην απέναντι γωνία. Πολλές γυναίκες όμως δεν μπορούν να καταλάβουν ότι πρόκειται για παθολογική πλέον ζήλεια και πρέπει να κάνουν κάτι, αντιθέτως το θεωρούν ως απόδειξη αγάπης και όχι ελέγχου και καταπίεσης της προσωπικότητας. 
  Εκεί που πλέον τα πράγματα έχουν φτάσει στο απροχώρητο είναι όταν δεν θέλει να επισκέπτεσαι ούτε καν την οικογένειά σου. Αυτό κατά την άποψή μου είναι το σημείο που λέμε ότι έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Καλά όλα τα άλλα, αλλά η οικογένεια το πιο σημαντικό και ιερό πράγμα στη ζωή κάθε ανθρώπου;; Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναρωτηθείς τι είναι τελικά όλο αυτό; αγάπη ή έλεγχος και της παραμικρής κίνησης;
  Η ζήλεια είναι ένα από τα χειρότερα αγκάθια σε μια σχέση. Δεν είναι λίγα τα ζευγάρια που έχουν χωρίσει λόγω υπερβολικής ζήλειας. Η ζήλεια δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης προς το σύντροφό μας αλλά και προς τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να δημιουργήσει πάρα πολλά και σοβαρά προβλήματα όπως ψυχολογικά ακόμα μπορεί να οδηγήσει και μέχρι τη βία. Ένας άνθρωπος που ζηλεύει παθολογικά είναι ικανός για τα πάντα προκειμένου να ελέγχει απόλυτα τη ζωή του άλλου. Δεν είναι λίγες οι φορές που έχουμε ακούσει και άλλες που δεν τις ξέρουμε, όπου σύζυγος ή σύντροφος έχει προβεί σε πράξεις βίας λόγω ζήλειας. zilia_h_633_451Μπορεί να μας κολακεύει κάποιες στιγμές όταν μας ζηλεύει ο σύντροφός μας και να νιώθουμε ότι μας αγαπάει και ίσως είναι αλήθεια. ΑΛΛΑ! Όταν τα πράγματα αρχίζουν όμως να ξεφεύγουν πρέπει να κάνουμε το παν για να ξαναγίνουν φυσιολογικά. Εάν δεν επιτυγχάνεται τίποτα τότε είναι καλύτερο να φύγουμε από αυτή τη σχέση για το καλό και των δύο.
  Δεν είναι κακό να ζηλεύει κανείς εάν το κάνει με μέτρο. Η υπερβολική όμως ζήλεια δεν κάνει σε κανέναν από τους δύο καλό. Δείχνει έλλειψη εμπιστοσύνης, δημιουργεί εντάσεις, στρες και διαπληκτισμούς και φθείρει μια σχέση μπορεί ακόμα να οδηγήσει και σε ακραίες καταστάσεις. Η συμβουλή μου εμένα είναι να προσπαθήσετε να απομακρύνεται το μικρό πράσινο τερατάκι από τη ζωή και τη σχέση σας ώστε να συνεχίσετε να έχετε μία ευτυχισμένη σχέση όπως στην αρχή.




0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου