'' Μπορούμε να κάνουμε σεξ ενώ κοιμόμαστε; ''

Γράφει η Ειρήνη Μ.

sleepwalking_378381aΠολλοί μπορούν να γελάσουν ακούγοντας κάτι τέτοιο. Σεξ ενώ κοιμόμαστε; Αδύνατον. Και όμως συμβαίνει! Σύμφωνα με τελευταίες έρευνες που έγιναν από το Πανεπιστήμιο του Καναδά, το 8% των ανθρώπων που πάσχουν από διαταραχές του ύπνου έχουν τη '' τάση '' να κάνουν σεξ ενώ κοιμούνται χωρίς ομώς μετά να θυμούνται ποτέ τίποτα.

Πρόκειται για μία άγνωστη διαταραχή του ύπνου όπως είναι η υπνοβασία και ονομάζεται '' σεξυπνία ''. Το ποσοστό των ατόμων που αφορά σε παγκόσμιο επίπεδο μπορεί να είναι και μικρότερο του 1%. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η σεξυπνία μπορεί να συμβεί μόνο κατά πολύ βαθύ ύπνο, όπως και η υπνοβασία. Κατα τη σεξυπνία το άτομο '' δημιουργεί '' σεξουαλικές πράξεις ενώ μετά δεν θυμάται τίποτα απολύτως.
   Οι επιστήμονες δεν σημερίζονται την άποψη που υπήρχε παλαιότερα, ότι οι πάσχοντες από σεξυπνία ήταν άτομα με βαθύτερα ψυχολογικά προβλήματα, τα οποία '' πρόβαλαν '' κατά τον ύπνο μέσω της σεξυπνίας. Αντιθέτως, σήμερα, οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η σεξυπνία δεν οφείλεται σε κάποιο ψυχικό πρόβλημα αλλά σε κάποια ακατανόητη λειτουργία του εγκεφάλου μας. Βέβαια υπάρχει πιθανότητα για την εμφάνιση της να οφείλονται και κάποιοι άλλοι παράγοντες όπως αισθήματα ενοχής και εγκατάλειψης και αίσθηση συναισθηματικής και σεξουαλικής εγκατάλειψης. Μεγάλο ρόλο μπορούμε να πούμε ότι παίζουν και η χρήση ναρκωτικών ουσιών, το αλκοόλ, η κούραση και το άγχος.
   Η σεξυπνία παρουσιάζεται στο 1/3 του πληθυσμού που πάσχουν από διάφορες διαταραχές του ύπνου. Πιο επιρρεπείς θεωρούνται οι άντρες. Πόσοι μπορούν να αποκτήσουν αυτή τη διαταραχή δεν ξέρουμε ακόμα καθώς οι περισσότεροι δεν το αναφέρουν καν στο γιατρό τους διότι ντρέπονται. Μόνο ο σύντροφός τους μπορει να τους προτρέψει σε κάτι τέτοιο καθώς υπάρχει πιθανότητα να ενοχληθεί από μία τέτοια ασυνήθιστη συμπεριφορά κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πολύ σύντροφοι το απολαμβάνουν, άλλοι πάλι ενοχλούνται καθώς κάποιος που πάσχει από σεξυπνία άθελα του καθώς δεν καταλαβαίνει τι κάνει μπορεί να γίνει βίαιος με το σύντροφό του. Εαν το άτομο που δέχεται την σεξουαλική '' επίθεση '' του συντρόφου του κατά τη διάρκεια της σεξυπνίας τότε μπορούμε να μιλήσουμε ακόμα και για απόπειρα βιασμού. Συνήθως όμως εαν αυτό συμβεί σε ένα ζευγάρι λόγω των δεσμών ου υπάρχουν, τότε δεν υπάρχει κάποια καταγγελία αλλά ενημέρωση και συζήτηση.
   Η σεξυπνία δεν είναι κάτι το μη αναστρέψιμο. Μπορεί να αντιμετωπιστεί από έναν ειδικό μέσω της ψυχοθεραπείας. Συνήθως οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν για την ύπαρξη αυτής της διαταραχής ή δεν πληροφορηθεί από κάποιον ότι παρουσιάζουν τέτοια συμπτώματα. Έτσι, ενημερώνονται για αυτήν όταν επισκέπτονται το γιατρό για κάποια άλλη διαταραχή ύπνου. Δεν υπάρχει λοιπόν λόγος ανησυχίας και άγχους. Μπορεί να αντιμετωπιστεί αρκεί να επισπευτείτε εσείς ή ο σύντροφός σας τον ειδικό.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου