Ερωτικός ονειροκρίτης: όνειρα & σεξ στο μικροσκόπιο

newego_LARGE_t_621_105714242_type12364

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε δει στον ύπνο μας όχι μόνο ερωτικά όνειρα αλλά και κάποιες «σκηνές» που δεν θα τολμούσαμε καν να φανταστούμε. Άραγε, όμως, επηρεάζουν τα όνειρα την ερωτική ζωή μας ή συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο;

Ξύπνησες αλαφιασμένη γιατί είδες ένα όνειρο –ερωτικού περιεχομένου- που σε αναστάτωσε; Μήπως είδες να βρίσκεσαι σε ερωτικές περιπτύξεις με ένα συνάδελφο ή με κάποιον ένστολο κύριο; Ο ερωτικός ονειροκρίτης είναι εδώ για να ρίξει φως στα σκοτεινά ερωτικά σου όνειρα και να σου δώσει τις απαντήσεις που γυρεύεις για να πέφτεις ήσυχη για ύπνο, αρκεί να διαβάσεις παρακάτω.

Οι έρευνες: σύμφωνα με έρευνες και μελέτες ετών, δύο είναι οι κυρίαρχες απόψεις για τα ερωτικά όνειρα. Η πρώτη έχει να κάνει καθαρά με τη σεξουαλική επαφή. Ένα ερωτικού περιεχομένου όνειρο αποκαλύπτει στοιχεία για την σεξουαλικότητά μας αλλά και γενικότερα για την ερωτική διάθεση και συμπεριφορά μας. Επίσης, ίσως να μας υποδεικνύει «ελλείψεις» στην ερωτική ζωή μας, ώστε να τη βελτιώσουμε.

Η δεύτερη άποψη, πιο σύγχρονη, υποστηρίζει πως ένα σεξουαλικό όνειρο δεν αφορά μόνο τις γενετήσιες ορμές μας, αλλά εκφράζει συναισθήματα και αποκαλύπτει καταστάσεις που αφορούν γενικά τις σχέσεις μας με τους άλλους (φίλοι, οικογένεια) αλλά και το πώς τις αντιλαμβανόμαστε και τις χειριζόμαστε εμείς οι ίδιοι.

Από τον Φρόιντ στο σήμερα: ο πατέρας της ψυχανάλυσης, ο Σίγκμουντ Φρόιντ, είχε ασχοληθεί αναλυτικά με τα όνειρα και εξέδωσε το 1900 τα συμπεράσματά του στο βιβλίο Ερμηνεία των Ονείρων, τα οποία, πρέπει να σημειωθεί, αμφισβητούνται από πολλούς σύγχρονους ψυχαναλυτές. Όπως και να 'χει, σύμφωνα με τον Φρόιντ, κάθε όνειρο, άρα και το σεξουαλικού περιεχομένου, κυριαρχείται από το ασυνείδητο, πράγμα που σημαίνει ότι κατά τη διάρκειά του όχι μόνο δεν έχουμε τον έλεγχο των ονειρικών μας πράξεων αλλά ούτε καν των συναισθημάτων μας. Μια από τις πλέον διαδεδομένες θεωρίες του Φρόιντ αναφέρει πως ένα όνειρο είναι η καλυμμένη πραγματοποίηση μιας ασυνείδητης επιθυμίας στο παρόν ή στο παρελθόν (από την παιδική ηλικία), που δεν είναι άμεσα «ορατή» στη συνειδητή αντίληψη, όταν το άτομο παραμένει ξύπνιο. Αρκετοί ψυχαναλυτές, βέβαια, διαφωνούν κάθετα με αυτήν την άποψη, ενώ αρκετοί μελετητές υποστηρίζουν πως τα όνειρα με σεξουαλικό περιεχόμενο αντικατοπτρίζουν τα απωθημένα της ερωτικής ζωής μας. Μάλιστα, οι σεξουαλικές επιθυμίες που είναι αποδεκτές (είτε από το ίδιο το άτομο είτε από τον περίγυρό του) εμφανίζονται στα όνειρα καθαρά, ενώ αυτές που δεν είναι εμφανίζονται είτε «θολά» είτε με συμβολικό τρόπο.

Απόλυτα φυσιολογικό: οι σύγχρονες ψυχαναλυτικές απόψεις στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ όχι μόνο απενοχοποιούν πλήρως τα σεξουαλικά όνειρα, αλλά τα θεωρούν ένδειξη υγιούς ερωτικής ζωής. Είναι απόλυτα φυσιολογικό να βλέπουμε όνειρα με σεξουαλικές φαντασιώσεις που μπορεί να έχουμε ακόμη και στον ξύπνιο μας. Άλλωστε, μια φαντασίωση είναι από μόνη της μια ονειρική κατάσταση. Η «φαντασίωση» στο όνειρο λειτουργεί βέβαια περισσότερο με το υποσυνείδητο, ενώ ταυτόχρονα «αφυπνίζονται» κάποιες παλιές ή πιο καινούριες εμπειρίες μας –πάντα σε σχέση με το σεξ– και το σημείο-κλειδί είναι το ερέθισμα που προκαλεί όλη αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, η ερωτική επιθυμία πριν από τον ύπνο ή η ανάμνηση μιας ευχάριστης σεξουαλικής επαφής. Όπως αποκαλύπτουν πρόσφατες έρευνες, κυρίως οι γυναίκες και οι νεαροί άνδρες βλέπουν σεξουαλικά όνειρα συχνότερα, ωστόσο τα πρωτεία στον ακούσιο οργασμό κρατούν οι άντρες, με μοναδικό… προνόμιο την ονείρωξη. Όσο για τις γυναίκες, αυτές έχουν τα πρωτεία στην τολμηρότητα των ονείρων, ενώ πολύ ψηλά στη λίστα τους βρίσκονται η σεξουαλική επαφή με περισσότερους από έναν ερωτικούς παρτενέρ και η ανήθικη πρόταση ή η παρενόχληση στο χώρο της εργασίας. Στην ανάλογη λίστα των αντρών, πολύ υψηλή θέση κατέχει η συνουσία σε δημόσιο χώρο και έπεται η απιστία.

Σπάσε τα ταμπού: Πρέπει κάποιος να νιώθει ενοχές, αν στα όνειρά του ξεπερνά τα όρια της ηθικής που θέτει η κοινωνία ή ακόμη και ο ίδιος για τον εαυτό του; Πώς μπορείς να… αντιμετωπίσεις ένα όνειρο με ομαδικές ερωτικές περιπτύξεις μεταξύ αγνώστων; Οι ειδικοί επιμένουν πως οι προσωπικές αλλά και οι κοινωνικές πιέσεις μάς κάνουν πολλές φορές να έχουμε έναν κρυφό εαυτό, που μπορεί να εμφανίζεται στα όνειρά μας. Οι σύγχρονες και πλέον διαδεδομένες «ασκήσεις» ανάλυσης ενός ερωτικού ονείρου εστιάζουν πολύ λιγότερο στην εικόνα της ερωτικής επαφής και πολύ περισσότερο στα συναισθήματα που αυτή η εικόνα δημιουργεί. Ο ψυχίατρος Άλφρεντ Άντλερ, μαθητής του Φρόιντ, αντιμετώπιζε τα σεξουαλικά όνειρα ως κινητήρια δύναμη που όχι μόνο μπορεί να μας βοηθήσει να μάθουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και να μας παρέχει και τη ευκαιρία να υπερνικήσουμε κάποια από τα προσωπικά μας αδιέξοδα. Πίστευε ότι το ασυνείδητο «συνεργάζεται» με το συνειδητό, και έτσι στην περίπτωση των ονείρων επέμενε ότι αυτή η σχέση στόχο έχει να μας ξαλαφρώσει από τις ανασφάλειες για καθετί το «απαγορευμένο». Σύμφωνα με την θεωρία του, αν δεν υπήρχαν τα όνειρα, αυτές οι ανασφάλειες θα έκαναν… κουμάντο όχι μόνο στα «θέλω» μας αλλά και στις ίδιες τις πράξεις μας.
Όπως είπαμε ένα όνειρο με σεξουαλικό περιεχόμενο είναι απολύτως υγιές. Το «απαγορευμένο» συναρπάζει και προδίδει ένα είδος αμφιθυμίας για το σωστό ή το λάθος, για την ύπαρξη ταμπού. Μπορεί όμως να προδίδει απογοητευτική σεξουαλική ζωή και η λύση πρέπει να αναζητηθεί με τον/τη σύντροφο. Πάντως, αν τέτοιου είδους ονειρικές σκηνές είναι συχνές, δεν θα ήταν άσχημη ιδέα να τις συζητήσετε με έναν ψυχαναλυτή ή έναν ειδικό στην ανάλυση ονείρων.

Ερωτικός ονειροκρίτης
Αν και είναι παρακινδυνευμένο να δώσουμε συγκεκριμένες ερμηνείες για τα ερωτικά όνειρα, οι ονειροκρίτες συμπεριλαμβάνουν κάποιες ερμηνείες, κυρίως ψυχολογικές.

• Με ένστολο ή αρκετά μεγαλύτερο άνδρα
Αναζήτηση ασφάλειας, ανάγκη καθοδήγησης ή προστασίας
Με διασημότητα
Ανάγκη για αποδοχή, κοινωνική καταξίωση και αναγνώριση. Ενδεχομένως, όμως,
να κρύβει και ματαιοδοξία.
• Με συνάδελφο
Ανάγκη για αλληλεγγύη και συναδελφικότητα, αλλά και καταπιεσμένη ερωτική έλξη για το συγκεκριμένο άτομο.
Στο χώρο εργασίας
Επαγγελματική ανασφάλεια ή απογοήτευση ή/και απουσία ενδιαφερόντων στην προσωπική ζωή.
Ομοφυλοφιλικά όνειρα
Συνήθως με συμβολική σημασία. Ανάγκη να γνωρίσουμε καλύτερα κάποιες άγνωστες πτυχές του εαυτού μας, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις κρύβουν και ναρκισσισμό και εγωπάθεια. Στην προεφηβική και εφηβική ηλικία θεωρούνται φυσιολογικά, υπό την έννοια της «εξοικείωσης» των εφήβων με το σώμα τους και το σεξ.
• Σαδομαζοχιστικά
Συνδέονται άμεσα με τις έννοιες δύναμη και εξουσία.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου