H συγκατοίκηση μαζί του

«Και σπίτι βρήκαμε και το νοικιάσαμε, μα την αγάπη μας στον δρόμο την πετάξαμε», λέει το γνωστό τραγούδι και η αλήθεια που περιέχει είναι πολύ μεγάλη. Αρκετά ζευγάρια που κάνουν το περιβόητο άλμα της συγκατοίκησης βλέπουν μετά από λίγο τη σχέση τους να διαλύεται και το σπιτικό τους να γκρεμίζεται. Για να μην το πάθεις κι εσύ, μπορείς ν' ακολουθήσεις τα παρακάτω μυστικά, για να κάνεις τη συγκατοίκηση μαζί του παιχνιδάκι!


1. «Ναι» στους κανόνες, αλλά με μέτρο: ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνουν οι άνθρωποι που σκοπεύουν να συγκατοικήσουν είναι να φτιάξουν μια λίστα με κανόνες που και τα δύο μέλη του ζευγαριού θα πρέπει να ακολουθήσουν. Ειδικά, αν στο παρελθόν συγκατοίκησες με κάποια συμφοιτήτρια ή ακόμα και με την αδελφή σου στο πατρικό, ξέρεις πολύ καλά ποιες συμπεριφορές μπορούν να σε εκνευρίσουν στη συγκατοίκηση με τον καλό σου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι πρέπει να του δώσεις μια μακροσκελή λίστα με κανόνες, που, αν παραβεί, θα τον στείλεις στο εκτελεστικό απόσπασμα. Αρχικά, μπορείτε να συμφωνήσετε από κοινού, τις αρχές και τη βάση που θα διέπει τη συγκατοίκηση.


2. Τα πράγματά σου, τα πράγματά μου: συχνά και κατά τη διάρκεια της συγκατοίκησης, είτε εσύ είτε ο αγαπημένος σου, θα χρησιμοποιείτε κάποια πράγματα από κοινού (που ανήκουν σε σένα ή σε εκείνον). Για παράδειγμα, πολλοί καβγάδες ξεκινούν από το ποιο κανάλι της τηλεόρασης θα παρακολουθήσετε σε μια βραδιά Τσάμπιονς Λιγκ και «Νοικοκυρών σε Απόγνωση» ταυτόχρονα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει από πριν να έχετε κάνει έναν διακανονισμό της χρήσης των διάφορων συσκευών, για να γλυτώνετε και τους περιττούς και ανούσιους καβγάδες).


3. Δοκιμάζοντας τα όριά σου: σε κάθε νέα συγκατοίκηση, υπάρχουν κάποια υποθετικά όρια που θέτεις στο μυαλό σου και πιστεύεις ότι δεν θα τα παραβιάσει ο αγαπημένος σου. Τα όρια αυτά μπορεί να είναι σωματικά, όπως το να μην σε ενοχλεί κανείς, όσο είσαι στο μπάνιο. Ή ακόμα συναισθηματικά όρια, όπως το να σε αφήσει μόνη σου, όσο είσαι θυμωμένη με τη δουλειά ή με κάποια κολλητή. Για κάποιο λόγο περιμένουμε ο άλλος να γνωρίζει τα όριά μας χωρίς να του τα έχουμε εξηγήσει προηγουμένως. Φρόντισε να του εξηγήσεις μέχρι πού φτάνουν τα όριά σου και να ρωτήσεις και για τα δικά του.


4. Τα σημαντικά πράγματα στη ζωή σας: όσο σημαντικά είναι τα όρια που θέτεις, το ίδιο σημαντικό είναι να γνωρίζεις τα πράγματα που αγαπά στη ζωή και την καθημερινότητά του. Αν ο Θεός, η οικογένεια ή και η γκαρνταρόμπα του είναι πολύ σημαντικά για την καθημερινότητα του αγαπημένου σου, δεν πρέπει να τα αγνοήσεις ή να τα υποβαθμίσεις. Το ίδιο πρέπει να κάνει κι εκείνος με τις δικές σου προτεραιότητες, που μπορεί να είναι τα μανό που βάφεις τα νύχια σου ή η συλλογή δίσκων που διατηρείς.


5. Αγνοώντας τα μικρά λάθη: για να μην καταλήξετε να χωρίσετε μετρώντας μόλις μία εβδομάδα συγκατοίκησης, μια πολύ σημαντική συμβουλή είναι το να συγχωρείς και να παραβλέπεις τα μικρά λάθη που θα κάνει. Δεν χρειάζεται να ξεκινάτε τις εχθροπραξίες κάθε φορά που ξεχνά να κλείσει την τηλεόραση ή να κλειδώνει την πόρτα.


6. Όσα αγνοούσες μέχρι σήμερα: όταν θα ξεκινήσεις να ζεις μαζί του, θα δεις αδυναμίες ή κακές συνήθειες που έχει ο αγαπημένος σου και αγνοούσες μέχρι σήμερα. Μπορεί να αργεί τόσο πολύ στο μπάνιο το πρωί, που να κινδυνεύεις να απολυθείς με τόση αργοπορία στο να φτάσεις στη δουλειά. Αν κάνει κάτι που σε εκνευρίζει (ή το αντίστροφο), άνοιξε τα αυτιά και τα μυαλά σου και άκουσέ τον.


7. Ο προσωπικός χώρος του καθενός: πριν βρείτε το σπίτι που θα μείνετε μαζί, φρόντισε το σπίτι να περιλαμβάνει κάποια σημεία ή δωμάτια που θα αποτελούν τον προσωπικό χώρο του καθενός. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρχει ένα αγαπημένο σου σημείο στο σπίτι που θα ζήσεις μαζί του κι εκεί θα μπορείς να απομονώνεσαι και να ακούσεις την αγαπημένη σου μουσική για παράδειγμα.


8. Κανόνες καλής συμπεριφοράς: δεν χρειάζεται να σου θυμίσουμε ότι το να ζεις με κάποιον άλλο και συγκεκριμένα με τον αγαπημένο σου, σημαίνει ότι πρέπει να είσαι πιο προσεκτική, τακτική και ευγενική μαζί του. Συνήθως, το πρόβλημα ευγένειας το αντιμετωπίζουν τα αρσενικά που αρέσκονται στο να πετούν τα ρούχα τους οπουδήποτε, να κάνουν την κουζίνα χάλια και να τρέχεις να μαζεύεις. Είναι καλό να του εξηγήσεις εξαρχής ότι δεν είσαι η μαμά του για να μαζεύεις και έχει και εκείνος τις ίδιες υποχρεώσεις και δικαιώματα με εσένα.


9. Μεγάλες προσδοκίες: στην αρχή μιας τέτοιας κίνησης, όπως είναι η συγκατοίκηση μαζί του, οι προσδοκίες που έχεις είναι πολύ μεγάλες και κινδυνεύεις να προσγειωθείς στην πραγματικότητα απότομα. Το καλύτερο είναι να θέτεις χαμηλούς στόχους από τη συγκατοίκησή σας, που θα είναι πιο εύκολο να υλοποιηθούν. Καλύτερα να κρατάς μικρό καλάθι, για να εκπλαγείς ευχάριστα στο τέλος!


10. Κάνε τη συγκατοίκηση όσο πιο ευχάριστη μπορείς: μην ξεχάσεις ποτέ το γιατί πήρατε την απόφαση να μείνετε μαζί. Αν η συγκατοίκηση δεν ήταν επιβεβλημένη, αλλά απόφαση που πήρατε ελεύθερα και με επίγνωση και των δύο, τα πράγματα θα είναι πιο εύκολα. Μην ξεχνάς να του θυμίζεις πόσο καλά περνάς ζώντας μαζί του και μην παραλείπεις να ευχαριστιέσαι (και να το δείχνεις) την κάθε στιγμή της κοινής ζωής σας.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου