Τροφές θαύμα! Acai, Goji & Σπιρουλίνα

newego_LARGE_t_1466_105857817_type12550

Τις έχουν ονομάσει «σούπερ τροφές», τις αποκαλούν «δώρα της φύσης», τις χαρακτηρίζουν ως «μικρά θαύματα». Είναι πλούσιες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά και με πολλά επιπλέον ωφέλιμα χαρακτηριστικά. Ας τις γνωρίσουμε.

Goji berry: Η φυσική αναζωογονητική δύναμη
Τι είναι:  Το goji είναι ένας αναρριχώμενος θάμνος των Ιμαλαΐων, που φύεται σε περιοχές μεταξύ Θιβέτ και Μογγολίας. Ο καρπός του (βατόμουρο) έχει βαθύ κόκκινο χρώμα, όψη και μέγεθος σταφίδας και διαθέτει πολύ υψηλή συνολική αντιοξειδωτική ικανότητα, όπως και το acai.


Πολύτιμα συστατικά: Το βατόμουρο goji έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε διάφορα φυτοθρεπτικά και αντιοξειδωτικά, ιδίως δε σε καροτένια (ζεαξανθίνη, β-κρυπτοξανθίνη, λυκοπένιο) και πολυφαινόλες (ανθοκυανίνες, ελλαγικό οξύ κ.ά.). Είναι επίσης πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α (β-καροτίνη), βιταμινών B, C και E, αμινοξέων, ιχνοστοιχείων και μεταλλικών στοιχείων (σίδηρος, χαλκός, μαγνήσιο, κάλιο, σελήνιο, ψευδάργυρος), μπεταΐνης, πρεβιοτικών ινών (πολυσακχαρίτες) και φυτικών στερολών.


Αναμενόμενα επιπρόσθετα οφέλη:  Περιορίζει τις υπερβολικές ελεύθερες ρίζες και το οξειδωτικό στρες που αυτές προκαλούν, συντελώντας έτσι στην προστασία των κυττάρων από εκφυλιστικές διεργασίες, βλάβες και πρόωρη γήρανση. Βοηθάει στη μείωση των αυξημένων λιπιδίων και της υψηλής ομοκυστεΐνης στο αίμα, προστατεύει την LDL-χοληστερίνη από την οξείδωση, συνεισφέρει στον έλεγχο της ανεβασμένης αρτηριακής πίεσης. Ενισχύει την όραση, αυξάνει την προστασία των ματιών από τον κίνδυνο εκφύλισης της ωχράς κηλίδος. Ισχυροποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.


Συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία εντέρου, ήπατος, νεφρών και νευρικού συστήματος. Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικό για την αντιμετώπιση της σωματικής κόπωσης και την αύξηση της ερωτικής διάθεσης. Υποστηρίζει την προσπάθεια αδυνατίσματος. Θεωρείται αντιγηραντικό και μακροβιοτικό.


Πού θα το βρω; Τα goji δεν βρίσκονται σχεδόν ποτέ φρέσκα, εκτός από τις περιοχές παραγωγής τους, γιατί οξειδώνονται πολύ εύκολα. Οπότε, προμηθεύσου τα αποξηραμένα ή κατεψυγμένα (η γεύση τους μοιάζει κάπως με της σταφίδας), σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού ή ως συμπλήρωμα διατροφής.


Τι να προσέξω:  Αν προτιμήσεις αποξηραμένα goji, βεβαιώσου ότι έχουν αποξηρανθεί με φυσικές μεθόδους.

newego_LARGE_t_1466_105857815_type12550

Acai berry: Ο βασιλιάς των αντιοξειδωτικών
Τι είναι:  Σκούρο μπλε-μοβ μούρο σε μέγεθος σταφυλιού, που προέρχεται από αυτοφυή φοινικόδεντρα του Αμαζονίου. Εξαιρετικά δημοφιλές, λόγω της μεγάλης αντιοξειδωτικής ισχύος του (ORAC) αλλά και της βοήθειας που φαίνεται ότι προσφέρει στο αδυνάτισμα.


Πολύτιμα συστατικά: Πλούσια πηγή πολυφαινολών (πάρα πολλές ανθοκυανίνες, κυανογλυκοσίδες και προανθοκυανιδίνες), οι οποίες έχουν την ιδιότητα να απενεργοποιούν και τις λιποδιαλυτές ελεύθερες ρίζες και τις υδατοδιαλυτές. Περιέχει, επίσης, απαραίτητα αμινοξέα, πρεβιοτικές ίνες (πολυσακχαρίτες), λιπαρά οξέα ω-3, ω-6 και ω-9, βιταμίνες A, C, E, μέταλλα, ιχνοστοιχεία, λιγνάνες, φυτικές στερόλες και παλμιτικό οξύ, ένα κορεσμένο λιπαρό οξύ μεσαίας αλύσου, με σημαντικό βιολογικό ρόλο.


Αναμενόμενα επιπρόσθετα οφέλη: Συμβάλλει στον περιορισμό των κυτταρικών φθορών και στην αντιμετώπιση της πρόωρης γήρανσης των κυττάρων (ιδίως του δέρματος). Έχει αντιφλεγμονώδη δράση και ευεργετική επίδραση σε αρθρίτιδες. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και τις πνευματικές λειτουργίες. Βελτιώνει την πέψη. Βοηθάει στον έλεγχο της υψηλής χοληστερίνης. Συνεισφέρει στην προστασία της καρδιάς, των αγγείων και του κεντρικού συστήματος. Αποτελεί βοήθημα στην προσπάθεια απώλειας βάρους (είναι φτωχό σε θερμίδες και σάκχαρα, μειώνει την όρεξη, δρα διουρητικά και αποτοξινωτικά).


Πού θα το βρω;  Τα φρέσκα βατόμουρα acai είναι πολύ ευαίσθητα και απαιτούν ειδικούς χειρισμούς για να διατηρήσουν αναλλοίωτα τα συστατικά τους. Γι’ αυτούς τους λόγους σχεδόν το σύνολο της παραγωγής μεταποιείται αμέσως μετά τη συγκομιδή. Συνήθως, λοιπόν, θα τα βρεις αποξηραμένα, κατεψυγμένα, σε μορφή συμπυκνωμένου χυμού, σε μορφή λυόφιλης σκόνης για παρασκευή χυμού, γλυκών ή smoothies, καθώς και ως συμπλήρωμα διατροφής.
Τι να προσέξω: Να προτιμάς προϊόντα γνωστών εταιρειών, γιατί η περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά διαφέρει ανάλογα με την επεξεργασία.

newego_LARGE_t_1466_105857811_type12550

Σπιρουλίνα: Η πανίσχυρη τροφή των αστροναυτών
Τι είναι: Μικροσκοπικό βρώσιμο φύκι, με χαρακτηριστικό κυανοπράσινο χρώμα. Αναπτύσσεται σχετικά εύκολα τόσο στο γλυκό νερό υποτροπικών περιοχών όσο και στο θαλασσινό. Εντούτοις, ο πιο διαδεδομένος τρόπος παραγωγής σπιρουλίνας σήμερα είναι η υδατοκαλλιέργειά της με σύγχρονες βιοτεχνολογικές μεθόδους, χωρίς χρήση χημικών.


Πολύτιμα συστατικά: Πρωτεΐνες σε ποσοστό 55-70%, 12-25% υδατάνθρακες, 6-8% λιπαρά (εξαιρετική πηγή γ-λινολεϊκού οξέος). Πολύ πλούσια σε αντιοξειδωτικά (τέσσερις μορφές της β-καροτίνης), φυτοθρεπτικά με ιδιαίτερη δράση (π.χ. φυκοκυανίνη, σπιρουλάνη, χλωροφύλλη), μέταλλα (όπως σίδηρο, κάλιο, μαγνήσιο), ιχνοστοιχεία (βόριο, σελήνιο κ.ά.), βιταμίνες Α, Ε, Κ, Β και Β12, ένζυμα και προβιοτικά (φιλικά βακτήρια απαραίτητα για την υγεία της εντερικής χλωρίδας).


Αναμενόμενα επιπρόσθετα οφέλη: Αυξάνει την ενεργητικότητα, ελαττώνει το αίσθημα κόπωσης. Καλυτερεύει την πέψη, ευνοεί την απορρόφηση και τη βιοδιαθεσιμότητα των συστατικών που προσλαμβάνουμε από τις άλλες τροφές. Ενισχύει την εντερική μικροβιακή χλωρίδα με φιλικά βακτήρια, βελτιώνοντας τη λειτουργία του εντέρου. Υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Συνεισφέρει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Προάγει την υγεία του δέρματος. Βοηθάει στον έλεγχο της όρεξης και στην απώλεια βάρους.


Πού θα τη βρω; Διατίθεται τυποποιημένη ως συμπλήρωμα διατροφής σε μορφή ταμπλέτας ή κάψουλας. Επίσης σε σκόνη, υγρό σιρόπι ή νιφάδες. Σπανιότερα, προστίθεται σε μείγματα πρωτεϊνούχων σκονών, σάλτσες και τρόφιμα ειδικού τύπου, όπως ζυμαρικά νιόκι, αρτοσκευάσματα και καραμέλες.


Τι να προσέξω:  Μελέτησε προσεκτικά τις διατροφικές πληροφορίες κάθε προϊόντος, όπως π.χ. την προέλευση και την περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και νάτριο. Εάν πάσχεις από διαταραχές του θυρεοειδούς, βεβαιώσου ότι το προϊόν που επιλέγεις δεν περιέχει καθόλου ιώδιο.


Μου χρειάζονται το acai, το goji & η σπιρουλίνα;
Ενδέχεται να έχεις περισσότερη ανάγκη τις σούπερ τροφές, εφόσον:


-Είσαι άτομο με δραστήριο τρόπο ζωής ή έντονες σωματικές δραστηριότητες (π.χ. αθλητής), κουράζεσαι πολύ, νιώθεις έλλειψη ενέργειας, αισθάνεσαι εξασθενημένη, δεν διατρέφεσαι ισορροπημένα, σύμφωνα με τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, κάνεις αυστηρή δίαιτα αδυνατίσματος, ακολουθείς κάποια διατροφή ειδικού τύπου, π.χ. χορτοφαγική, έχεις υπερβολικό άγχος, είσαι στην εμμηνόπαυση ή βρίσκεσαι σε φάση ανάρρωσης έπειτα από ασθένεια.


Έχουν παρενέργειες;
Εφόσον η κατανάλωσή τους γίνεται σύμφωνα με τις οδηγίες κάθε προϊόντος και τη συνιστώμενη δοσολογία, η χρήση τους είναι ασφαλής, τόσο βραχυπρόθεσμα όσο και μακροπρόθεσμα. Άλλωστε, είναι τροφές που χρησιμοποιούνται στην ανθρώπινη διατροφή εδώ και χιλιάδες χρόνια, χωρίς να έχουν παρατηρηθεί ανεπιθύμητες ενέργειες. Εντούτοις, όπως συμβαίνει και με άλλες φυσικές τροφές, σε ευαίσθητα άτομα ή σε περίπτωση κατάχρησης μπορεί να εκδηλωθούν ήπια συμπτώματα, όπως φαγούρα στο δέρμα, πυρετός, ναυτία, πονοκέφαλος, στομαχόπονος, δυσπεψία ή διάρροια, τα οποία συνήθως εξαφανίζονται με την προσωρινή μείωση της δοσολογίας ή από μόνα τους, εντός ολίγων ημερών. Προσοχή όμως! Έγκυες, αλλεργικά άτομα ή με προβλήματα υγείας, ιδίως εάν πάσχουν από αυτοάνοσα νοσήματα ή ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή, καθώς και άτομα με υπερδραστήριο ανοσοποιητικό και πολύ χαμηλό φορτίο ελευθέρων ριζών, πρέπει να συμβουλεύονται πάντα τον ιατρό τους. Η κατανάλωση υπερτροφών δεν υποκαθιστά μια ισορροπημένη διατροφή, ούτε την αναγκαιότητα για βελτίωση των διατροφικών συνηθειών. Η χρήση τους με τη μορφή διαιτητικών συμπληρωμάτων είναι προτιμότερο να γίνεται ύστερα από συμβουλή ειδικού.


Να χρησιμοποιήσω αυτές τις τροφές;
Ο καθένας μας μπορεί να τις εντάξει στο διαιτολόγιό του και να επωφεληθεί από αυτές, αφού συμπληρώνουν και ενισχύουν τη θρέψη του οργανισμού. Με τον ενδεδειγμένο τρόπο κατανάλωσης οι υπερτροφές μάς προσφέρουν «λίγο από σχεδόν όλα» τα θρεπτικά συστατικά, που είναι απαραίτητο να προσλαμβάνουμε καθημερινά μέσω των τροφών σε επαρκείς ποσότητες, αλλά ίσως ο συνήθης τρόπος διατροφής μας δεν το επιτρέπει στον απαιτούμενο βαθμό, π.χ. επειδή προτιμάμε τα πρόχειρα φαγητά, δεν τρώμε αρκετά φρούτα και λαχανικά ή λαμβάνουμε

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου