Γράφει η Μαριλένα Π.
ΥΛΙΚΑ
ΓΙΑ ΤΑ ΝΤΟΝΑΤΣ:
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 2/3 κούπας γάλα
2/3 κούπας νερό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κ.σ κοφτή αλάτι
1 αβγό
1/3 κούπας ζάχαρη
1/3 κούπας βούτυρο
ΓΙΑ ΤΟ ΓΛΑΣΟ:
Άχνη ζάχαρη: 2 κούπες
Βούτυρο: 1/3 κούπας
Βανίλια: 2 καψουλες
Καυτό νερό: όσο χρειαστεί (3 - 5 κουταλιές)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ανακατεύουμε το αλεύρι με τη μαγιά. Ζεσταίνουμε το γάλα με το νερό. Τα ανακατεύουμε όλα μαζί μέχρι να απορροφηθεί όλο το αλεύρι.
Ρίχνουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αυγό και το αλάτι. Η ζύμη πρέπει να είναι ελαστική και να μην κολλάει στα χέρια. Αν χρειάζεται συμπληρώνουμε λίγο αλεύρι.Την αφήνουμε 30' να διπλασιαστεί.
Ετοιμάζετε το γλάσο, λιώνοντας το βούτυρο και προσθέτετε την άχνη και την βανίλια. Ανακατεύετε να γίνει ομοιογενές και απομακρύνετε από την φωτιά. Προσθέτετε λίγο λίγο το νερό, ανακατεύοντας, μέχρι να πάρετε ένα ρευστό, αλλά όχι πολύ υδαρό γλάσο.Μπορείτε να χρωματίσετε το γλάσο με χρώμα ζαχαροπλαστικής.
Κόβουμε μπαλλάκια και φτιάχνουμε κορδόνια, τα ενώνουμε και σχηματίζεται ο λουκουμάς. Επίσης μπορούμε πιο καλά το μπαλλάκι να μην το κάνουμε κορδόνι, αλλά να του ανοίξουμε μια τρύπα στη μέση και να του δώσουμε το σχήμα του λουκουμά τραβώντας κυκλικά.
Τηγανίζεται σε αρκετό καυτό λάδι να πάρει χρυσό χρώμα.
Ενώ είναι ακόμη καυτά, τα ρίχνετε στο γλάσο και μετά τα βγάζετε σε σχάρα να στραγγίξει το περιττό γλάσο.
Μπορείτε ακόμα να πασπαλίσεται από πάνω λιγή χρωματιστή τρούφα για μια πιο παιχνιδιάρικη εκδοχή.
Λίγα μυστικά ακόμα:
Μόλις κρυώσουν αν τα βάλετε σε σακουλάκι κλεισμένο καλά μένουν φρέσκα για 2 μέρες.(Χωρίς ζάχαρη)
2 σχόλια:
ποσα κομάτια βγαίνουν???
μπορει να σου βγουν απο 20-30 μπορει και παραπανω αναλογα ποσο μεγαλα τα θελεις εσυ...
Δημοσίευση σχολίου