Γράφει η Ειρήνη Μ.
Η άνοιξη μπήκε και οι περισσότεροι φιλόζωοι έρχονται δυστυχώς αντιμέτωποι με το ίδιο θέαμα: δεκάδες νεογέννητα γατάκια πεταμένα σε κούτες ή ακόμα χειρότερα μέσα σε κάδους σε πλαστικές σακούλες! Οι ''φιλόζωοι'' που δεν στειρώνουν τη γάτα τους φροντίζουν να ξεφορτωθούν τα μικρά με κάθε τρόπο. Διαβάστε βασικές συμβουλές για να καταφέρουν τα μικρά ''σας'' να επιβιώσουν αν τα βρείτε χωρίς μανούλα.
ΒΗΜΑ 1 - ΖΕΣΤΑΙΝΟΥΜΕ ΤΑ ΜΩΡΑ
Τα νεογέννητα δεν παράγουν θερμότητα και βασίζονται στην ζέστη που θα τους δώσει η μαμά τους. Δεν αρκεί να τα σκεπάσουμε αλλά πρέπει να τα φέρουμε κοντά σε πηγή θερμότητας. Ιδανική η θερμοφόρα, ηλεκτρική ή νερού ενώ πιο απλή λύση είναι ένα πλαστικό μπουκάλι με ζεστό νερό, όχι όμως καυτό για να μην τους προακλέσουμε έγκαυμα. Ακόμα και αν θεωρείτε ότι ''κάνει ζέστη'', τα μωρά χρειάζονται τα παραπάνω!
ΒΗΜΑ 2 - ΤΑΙΣΜΑ
Στην αγορά θα βρείτε ειδικό γάλα για ορφανά γατάκια, σε κτηνιατρεία ή πετ σοπ. Αποφεύγουμε το αγελαδινό γάλα καθώς προκαλεί διάρροιες ή μπορεί και να σκοτώσει τα μικρά. Αν δεν βρείτε άμεσα το ειδικό γάλα, σαν λύση ανάγκης, δώστε γάλα πρώτης βρεφικής ηλικίας, ανθρώπινο από κάποιο φαρμακείο. Το ταϊσμα πρέπει να γίνεται κάθε 2-3 ώρες, με μπιμπερό, χωρίς να πιέζουμε το γατάκι να φάει καθώς υπάρχει κίνδυνος να περάσει το γάλα στον πνεύμονα.
ΒΗΜΑ 3 - ΟΥΡΗΣΗ & ΑΦΟΔΕΥΣΗ
Τα μωρά δεν μπορούν να αδειάσουν μόνα την κύστη τους, γι αυτό η μαμά τους τα βοηθά γλύφωντας την περιοχή. Εσείς μπορείτε να τρίψετε ελαφρά την κοιλίτσα τους με χαρτομάντηλο ή βαμβάκι μέχρι να ουρήσουν. Πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία και πρέπει να γίνεται μετά το γεύμα των μικρών.
ΒΗΜΑ 4 - ΦΩΛΙΑ
Τα μικρά θα πρέπει να βρίσκονται σε ήσυχο και ζεστό μέρος και να μην είναι εκτεθιμένα στον ήλιο. Μία κούτα με πανιά και η θερμοφόρα τους αρκεί. Αν τα μικρά κλαίνε, ένα λούτρινο κουκλάκι μέσα στην κούτα ίσως βοηθήσει.
ΒΗΜΑ 5 - ΑΠΟΠΑΡΑΣΙΤΩΣΗ
Δεν πρέπει να γίνεται στα πολύ μικρά γατάκια, γι αυτό συμβουλευόμαστε τον κτηνίατρο αν μπορεί να γίνει εσωτερική και εξωτερική αποπαρασίτωση. Συνήθως, ελάχιστο σπρέι για την εξωτερική αποπαρασίτωση αρκεί για τους ψύλλους ενώ εσωτερική αποπαρασίτωση με μορφή πάστας καλό είναι να δίνεται σε γατάκια ηλικίας μεγαλύτερα των 3 εβδομάδων.
ΒΗΜΑ 6- ΑΠΟΓΑΛΑΚΤΙΣΜΟΣ
Όταν τα μικρά φτάσουν περίπου 1 μηνός μπορούμε να τα μάθουμε να τρώνε μόνα τους. Ανακατέψτε το γάλα με λιωμένη κονσέρβα και επιτρέψτε τους να γλύφουν σιγά σιγά κονσέρβα από πιατάκι.
ΒΗΜΑ 7 - ΕΛΕΓΧΟΣ ΥΓΕΙΑΣ
Ανάλογα με την ηλικία, συμβουλευόμαστε κτηνίατρο για αντιβιώσεις ή κολλύρια που ίσως χρειαστούν αν αρρωστήσουν τα μικρά.
***Παρόλες τις προσπάθειες πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι ένα νεογέννητο δύσκολα τα καταφέρνει χωρίς τη μαμά του. Πάντως η προσπάθεια αξίζει, αφού πολλά μικρά έζησαν και ζουν...σαν βασιλιάδες!
Πηγή: CAT PRESS, 6o τεύχος, σελίδα 12
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου