Έμμηνος Ρύση- Γόνιμες Μέρες...!


tromaktikoΟ κύκλος της περιόδου αρχίζει από την πρώτη μέρα της έμμηνου ρήσης μέχρι την ημέρα προτού αρχίσει η επόμενη έμμηνος ρήση. Όταν λέμε δλδ ότι κάποια έχει κύκλο 28 ημερών, εννοούμε ότι αν της έρθει σήμερα περίοδος, η επόμενη περίοδος της θα εμφανιστεί την 29η μέρα από σήμερα.

Κάθε μήνα συμβαίνουν διάφορα πράγματα στο σώμα μιας γυναίκας που βρίσκεται σε παραγωγική ηλικία. Κάθε γυναίκα, ακόμη και πριν γεννηθέι, έχει στις ωοθήκες της εκατομμύρια ωαρίων. Δεν είναι βέβαια ανεπτυγμένα από τότε - ωριμάζουν κι αρχίζουν να απελευθερώνονται κατά την εφηβεία. Όταν ξεκινήσει η περίοδος μιας γυναίκας, κάθε μήνα ωριμάζουν 12-20 ωάρια σε μια ωοθήκη (διαφορετική για κάθε μήνα). Το ωάριο που μεγαλώνει πιό πολύ (σε κάποιες γυναίκες είναι περισσότερα από ένα), ξεκινά ένα ταξίδι προς τη μήτρα μέσω της σάλπιγγας (ωορρηξία), όπου ζει μέχρι 24 ώρες. Τότε είναι και η περίοδος που μπορεί να γονιμοποιηθεί.

Παράλληλα με τη δραστηριότητα του ωαρίου, το σώμα προετοιμάζεται και για μια πιθανή σύλληψη.Το εσωτερικό της μήτρας (ενδομήτριο) παχαίνει και εμπλουτίζεται με θρεπτικά συστατικά για την ανάπτυξη του εμβρύου.

Αν το ωάριο γονιμοποιηθεί, τότε πηγαίνει στη μήτρα κι εμφυτεύεται και ξεκινά η εγκυμοσύνη - άλλο κεφάλαιο ...;. Αν δεν γονιμοποιηθεί, τότε αποβάλλεται, μαζί με τον χιτώνα που έχει αναπτυχθεί στο ενδομήτριο και αίμα.

Ο κύκλος της περιόδου είναι περίπου 28 μέρες. Είναι διαφορετικός σε κάθε γυναίκα και σε γενικές γραμμές θεωρείται φυσιλογικός όταν είναι από 25 έως και 35 ημέρες. Η περίοδος μπορεί να επηρρεαστεί από διάφορες καταστάσεις και μια γυναίκα να παρουσιάζει αυξομειώσεις στην διάρκεια. Το στρες, κάποιο κρύωμα, κακή διατροφή είναι κάποιες από αυτές.

Υπάρχουν πολλές γυναίκες που βασίζονται στον κύκλο τους για να αποφύγουν μια εγκυμοσύνη. Μετρούν τις μέρες του κύκλου τους, υπολογίζουν την ημέρα της ωορρηξίας κι αποφεύγουν την ελεύθερη επαφή εκείνη την ημέρα. Η ημέρα της ωορρηξίας υπολογίζεται ότι είναι η 12η-16η μέρα πριν την εμφάνιση της επόμενης περιόδου, ή το μέσο του κύκλου για κύκλο πάνω από 30 ημέρες.

Παρόλο που το ωάριο είναι "ζωντανό" για 24 ώρες περίπου, τείνουμε να μιλάμε για γόνιμες μέρες, κι αυτό γιατί το σπερματοζωάριο ζει πολύ περισσότερο - έχει αναφερθεί έως και 7 ημέρες!!! Αυτό βασικά σημαίνει πως άν έχει προηγηθεί της ωορρηξίας μια ελεύθερη σεξουαλική επαφή (δλδ με εκσπερμάτιση εντός του κόλπου και χωρίς προφύλαξη), το σπερματοζωάριο που θα ζει μέσα στον κόλπο για αυτό το χρονικό διάστημα, μπορεί τελικά να "συναντήσει" το ωάριο και να το γονιμοποιήσει.

Ελπίζω να αντιλαμβάνεστε από αυτά, ότι το μέτρημα των ημερών δεν είναι πολύ ασφαλής μέθοδος αντισύλληψης. Και τα νούμερα συμφωνούν με αυτό - εμφανίζει ποσοστά επιτυχίας 70-85%

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου