Διατροφή και Τριχόπτωση: τροφές που αποτρέπουν την απώλεια μαλλιών



Όλοι μας χάνουμε μαλλιά κάθε μέρα, άλλα λίγοι γνωρίζουν τη σχέση μεταξύ διατροφής και τριχόπτωσης, έτσι δεν υπάρχει λόγος να πανικοβαλλόμαστε κάθε φορά που μερικές τρίχες χάνονται. Τα μαλλιά μεγαλώνουν συνεχώς, αλλά κάποιοι θύλακες φτάνουν στο γήρας τους και χάνονται. Γενετικά αυτό σημαίνει ότι ορισμένα άτομα έχουν λιγότερους θύλακες που μεγαλώνουν για να τους αντικαταστήσουν.

Στην ηλικία των 35 ετών, τα δύο τρίτα των ανδρών θα βιώσουν σε κάποιο βαθμό απώλεια μαλλιών, σύμφωνα με μελέτες του Αμερικάνικου  Σύλλογο για την Τριχόπτωση (American Hair Loss Association). Μη φοβάστε όμως! Οι διατροφικές αδυναμίες μπορούν να αυξήσουν την απώλεια μαλλιών αδυνατίζοντας την τρίχα και το σπάσιμο της, και την αργή ανάπτυξη των νέων μαλλιών. Αυτό όμως δύναται να αντιστραφεί με την κατάλληλη διατροφή.
Δείτε ποια είναι τα κατάλληλα θρεπτικά συστατικά τα οποία θα διατηρήσουν τα μαλλιά σας στο κεφάλι σας για περισσότερο καιρό.

Διατροφή και Τριχόπτωση: ποιες τροφές και βιταμίνες;

Βιταμίνη Α

Μια επαρκής πρόσληψη της βιταμίνης Α είναι το κλειδί στην προώθηση της ανάπτυξης και της υγείας των κυττάρων και των ιστών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών και του τριχωτού της κεφαλής.
Η βιταμίνη Α προσφέρεται στον οργανισμό με δύο τρόπους: από φυτικές και ζωικές πηγές. Πηγές υγείας για τα μαλλιά αποτελούν τα κόκκινα, τα κίτρινα και τα πορτοκαλί φρούτα και λαχανικά όπως τα καρότα καθώς και ορισμένα πράσινα φυλλώδη λαχανικά. Μερικές ζωικές πηγές της βιταμίνης Α είναι το συκώτι, το μουρουνέλαιο, τα ψάριακαι το εμπλουτισμένο γάλα.

Βιταμίνη Β6, Φολικό Οξύ, Βιταμίνη Β12

Και οι τρεις βιταμίνες Β είναι ουσιώδης για τον φυσιολογικό σχηματισμό της αιμοσφαιρίνης, η οποία μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες στους ιστούς του σώματος, συμπεριλαμβανομένων και των μαλλιών. Τα υγιή και δυνατά μαλλιά στηρίζονται στη συνεχή παροχή αίματος και οξυγόνου. Η έλλειψη των βιταμινών Β αντιστοιχεί στην διακοπή της παροχής αίματος στα μαλλιά, οδηγώντας στην αύξηση της τριχόπτωσης, καταστρέφοντας την τρίχα και καθυστερώντας την επανεμφάνιση τους.
Οι καλύτερες πηγές των βιταμινών Β6 και Β12 είναι τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη όπως το κρέας, το κοτόπουλο, τα ψάρια, τα αυγά, το χοιρινό και η σόγια. Η καλύτερη πηγή για φολικό οξύ είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οχυμός πορτοκαλιού, το αβοκάντο, τα τεύτλα, τα μπρόκολα, η φύτρα του σιταριού και μερικάεμπλουτισμένα δημητριακά.

Βιταμίνη C

Η βιταμίνη C είναι βασική στην παραγωγή κολλαγόνου, ενός συνδετικού ιστού που δίνει τη δομή, συγκρατώντας τους ιστούς του σώματος μαζί, όπως και τους ιστούς στα μαλλιά. Το ανθρώπινο σώμα δεν μπορεί να αποθηκεύσει την βιταμίνη C για μεγάλο χρονικό διάστημα, έτσι δεν έχει νόημα να φορτώνεται τον οργανισμό σας στην προσπάθεια να καλύψετε τον χαμένο χρόνο. Αντί για αυτό βεβαιωθείτε ότι θα καταναλώνετε αρκετά τρόφιμα που θα περιέχουν βιταμίνη C κάθε μέρα.
Η καλύτερη πηγή για βιταμίνη C είναι τα φρούτα όπως τα πορτοκάλια, τα βατόμουρα, τα πεπόνια, οι πιπεριές, τα σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και οι τομάτες.

Ψευδάργυρος

Η πιτυρίδα και η τριχόπτωση είναι καταστάσεις που συνδέονται με την ανεπάρκεια του ψευδαργύρου. Ο ψευδάργυρος είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που προωθεί την παραγωγή των κυττάρων, την ανάπτυξη και την επιδιόρθωση των ιστών. Επίσης ο ψευδάργυρος λειτουργεί στην διατήρηση των αδένων που σχετίζονται με την λίπανση των θυλάκων της τρίχας.
Καλή πηγή ψευδαργύρου θεωρούνται τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης, καθώς και τα ψαρικά, τα πουλερικά, ταμύδια, οι γαρίδες και τα στρείδια. Τα αυγά και το γάλα επίσης παρέχουν ψευδάργυρο αλλά σε μικρότερα ποσά. Τα προϊόντα ολικής άλεσης, οι ξηροί καρποί και τα όσπρια περιέχουν επίσης ψευδάργυρο αλλά σε μια μορφή που είναι λιγότερο απορροφήσιμη από τον οργανισμό.

Καθαρές πρωτεΐνες

Τα μαλλιά πρωταρχικά αποτελούνται από πρωτεΐνες, έτσι είναι λογικό να τρώτε πλούσια σε πρωτεΐνη τρόφιμα εάν προσπαθείτε να διατηρήσετε την υγιή ανάπτυξη των μαλλιών σας. Χωρίς επαρκή πρόσληψη πρωτεϊνών το σώμα δεν μπορεί αποτελεσματικά να δημιουργήσει καινούρια μαλλιά για να αντικαταστήσει τα μαλλιά που έχουν αδυνατίσει. Παρόλα αυτά, το να τρώτε μια μπριζόλα κάθε μέρα δεν πρόκειται να σας βοηθήσει. Δίαιτες υψηλές σε λιπαρά τείνουν στην αύξηση των επιπέδων της τεστοστερόνης, η οποία συνδέεται με την τριχόπτωση, οπότε οι μπριζόλες δεν είναι ανάμεσα στα τρόφιμα που αποτρέπουν την απώλεια μαλλιών.
Επιμείνετε στην καθαρή πρωτεΐνη όπως το ψάρι (το οποίο έχει μυριάδες άλλα πλεονεκτήματα εκτός από την διατήρηση των μαλλιών σας), το κοτόπουλο, τα προϊόντα σόγια, το χαμηλό σε λιπαρά τυρί, τα αυγά, τααμύγδαλα, τα φασόλια και το γιαούρτι.

Νερό

Η επαρκής ενυδάτωση είναι ένας βασικός παράγοντας στην υγεία των μαλλιών, συμβάλει θετικά στη διατροφή κατά της τριχόπτωσης και στην προώθηση της καλής υγείας γενικότερα. Κάθε κύτταρο και κάθε σύστημα στο σώμα χρησιμοποιεί το νερό ώστε να λειτουργεί καλύτερα, οπότε μην πλένετε μόνο τα μαλλιά σας, πιείτε και αρκετό νερό.

Άλλες συνθήκες όπου διατροφή και τριχόπτωση έχουν επίδραση

Συνθήκες στις οποίες μπορεί να οφείλετε μια φτωχή διατροφή και να προκαλέσουν απώλεια μαλλιών σαν παρενέργεια είναι οι διατροφικές διαταραχές όπως η ανορεξία. Η ανορεξία μπορεί να ευθύνεται για σοβαρό υποσιτισμό και να σταματήσει σε ένα μεγάλο αριθμό θυλάκων την έναρξη του κύκλου της ανάπτυξης. Η γρήγορη απώλεια κιλών και η συμμετοχή σε μια δήθεν δίαιτα που δεν είναι θρεπτική μπορεί να προκαλέσει ανισορροπία στο σώμα και σαν συνέπεια να αυξήσει την τριχόπτωση.

Μεγαλώστε υγιή μαλλιά με μια σωστή διατροφή κατά της τριχόπτωσης

Η καθημερινή μας διατροφή είναι το κλειδί για την υγεία των μαλλιών μας. Κάθε μέρα μπορούμε να επιλέγουμε τα καλύτερα τρόφιμα για υγιή με μεγάλη διάρκεια ζωής μαλλιά, ένα υγιές τριχωτό της κεφαλής και για την ανάπτυξη δυνατών μαλλιών. Την επόμενη φορά που το στομάχι σας θα γουργουρίζει, σκεφτείτε ότι διατροφή και τριχόπτωση έχουν στενές σχέσεις και επιλέξτε τρόφιμα που θα ενισχύσουν τα μαλλιά σας με τις βιταμίνες που περιέχουν , και θα κάνουν τους θύλακες σας πολύ χαρούμενους.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου