“Μπορούμε τη σύγκρουση να τη χρησιμοποιήσουμε ως μέσο και αφορμή για την αποφυγή των πρόσκαιρων συμβιβασμών και της αποτελμάτωσης, αρκεί να μάθουμε την τέχνη της. Η θετική σύγκρουση είναι τίμια και αντικειμενική, όχι κακοήθης, ενοχοποιητική και σκληρή. Η τίμια μάχη οδηγεί στην αυθεντικότητα της σχέσης και στην ισοτιμία” σημειώνει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
Ένας καυγάς μπορεί να κάνει καλό στη σχέση, αρκεί να γίνει επικοδομητικά
. Με μοναδικό στόχο να βοηθήσει τη σχέση και όχι να σπάσει το σπίτι, η ψυχολογία του άλλου.
Είναι σαφές νομίζω πως ένα εκτοξευμένο βάζο, μια δηλητηριώδη ατάκα, ένα δολοφονικό βλέμμα και ένα υποτιμητικό, προσβλητικό σχόλιο μόνο επικοιδομητικό δεν είναι. Το αντίθετο!
The rules!
1. Κανόνας βασικός, η ψυχραιμία. Πρέπει να προσπαθείς ώστε να μην σε αποδεκατίζει ο θυμός σου, να μην γίνεσαι έρμαιο των νεύρων σου, να μην καταλήγεις σε υστερικές κρίσεις...
2. Μετά τη σύγκρουση πρέπει να συζητήσετε. Αρχίστε από την αναγνώριση των θετικών στοιχείων του άλλου, εκφράστε την αγάπη σας και το ενδιαφέρον σας για αυτόν. Μόνο έτσι υπάρχουν πιθανότητες να μπορέσετε να κρατήσετε τη συζήτηση σε χαμηλούς τόνους, αλλά και να διατηρήσετε νηφάλια τη σκέψη σας.
3. Περιορίστε την επίρριψη ευθυνών, των αξιολογήσεων, των γενικεύσεων και των ερμηνειών. Βασικό στοιχείο αποφυγής του απόλυτου εκτροχιασμού.
4. Να θυμάσαι ότι όταν ένας άνθρωπος είναι θυμωμένος δεν ακούει. Οπότε πρέπει να δώσεις λίγο χρόνο στον εαυτό σου αλλά και στον σύντροφό σου. Μόνον έτσι μπορεί να γίνει συζήτηση.
5. Πρόσεχε! Εκείνη τη στιγμή συνήθως μας πιάνει απίστευτη λογοδιάρροια. Δεν πρέπει μόνο να μιλάς, αλλά και να ακούς, να αφήνεις τον άλλο να ολοκληρώνει τις σκέψεις του. Όση ώρα μιλάει να έχεις επαφή, να ακούς ουσιάστικά αυτά που λέει, όχι να σκέφτεσαι τις επόμενες ατάκες σου.
6. Όταν βλέπετε ότι δεν λύνεται η διαφωνία μπορείτε απλά να συμφωνήσετε ότι διαφωνείτε. Καλό είναι κι αυτό.
7. Δώστε ιδιαίτερη σημασία στον τρόπο, το χρόνο και το χώρο που γίνεται ο καυγάς. Είναι φυσικό η ένταση να ενισχύεται όταν γίνεται μπροστά σε τρίτους και φυσικά ο τσακωμός να εκτροχιάζεται επικίνδυνα.
8.Είναι πολύ σκληρό, οδηνυρό για να δυναμώσει κάποιος τη σχέση του να θίγει τα ευαίσθητα σημεία του άλλου. Τα χτυπήματα κάτω από τη ζώνη καλό είναι να αποφεύγονται.
9. Όσο καυγαδίζετε καλό είναι ο ένας να έχει τη νηφαλιότητα και την πρόθεση να μπαίνει στα παπούτσια του άλλου. Στόχος είναι η επικοινωνία, όχι ο ανταγωνισμός. Το να προσπαθεί ο ένας να αποδείξει την αλήθεια των λόγων του χωρίς να υπολογίζει τον άλλο δεν οδηγεί πουθενά.
10. Προσπαθείστε να μην εκτροχιάζεστε, αλλά να μένετε επικεντρωμένοι στο θέμα που προέκυψε εκείνη τη στιγμή και προκάλεσε τον τσακωμό ή τη διαφωνία. Μην αναφέρεστε σε προηγούμενα προβλήματα και σε παράπονα του παρελθόντος. Μην επεκτείνεστε σε καταστάσεις, πρόσωπα, στιγμές που είναι μακριά από το “εδώ και τώρα”
11. Μετά τη σύγκρουση εκφράστε τα συναισθήματά σας. Τον πόνο, το θυμό, τη λύπη σας. Μην δημιουργείτε απωθημένα μέσα σας που μπορούν να βγουν ανεπεξέργαστα σε ανύποπτο χρόνο και να σας κοστίσουν.
12. Μην φοβάσαι να υποχωρήσεις αν δεις ότι πρέπει, μην θεωρήσεις ότι είναι απώλεια του προσωπικού σου γοητρου.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ!
“Τελικά το ζητούμενο είναι ο καθένας να είναι σε θέση να αγαπάει και να αποδέχεται τον εαυτό του και τους άλλους ως πρόσωπα, ανεξάρτητα από το εάν απορρίπτει κάποια στοιχεία της συμπεριφοράς του” τονίζει η ψυχολόγος Ντόρα Μίνου.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου