Χαμένοι στη μετάφραση…

Γράφει η Βιβή Π.

clip_image002

 

Ο σοφός ελληνικός λαός έχει βγάλει την παροιμία «Άλλα λέει η θεια μου άλλα ακούν τα αυτιά μου.» Και όντως, σε περιπτώσεις θυμού, αγανάκτησης, απογοήτευσης πετάς κάποιες φράσεις που κάνουν το παλικάρι σου να τρέχει πανικόβλητος. Φράσεις σκέτη φωτιά.

Έλα όμως, που εκείνος άλλα καταλαβαίνει, άλλα απαντά, αλλιώς ερμηνεύει και τελικά, αλλιώς αντιδρά. Και επιθυμητό αποτέλεσμα: μηδέν.

Επομένως, λάβε τα μέτρα σου.

Μεταφραστική Παράνοια 1: Πού ήσουν χθες? Ποιοι ήσασταν? Άργησες πάντως. Ένα ποτό τόσες ώρες?

Τη στιγμή που το ξεστομίζεις αυτό, ο καλός σου δεν ακούει λέξεις. Ακούει τα κλειδιά από το κελί του και ξαφνικά φαντάζεις μπροστά του με στολή δεσμοφύλακα. Όπως και να έχει, αν έχει την φωλιά του λερωμένη, ότι και του πεις, θα το πάρει στραβά. Αν μιλήσει από μόνος του, έχει καλώς αλλιώς κάνε και συ το ίδιο στην επόμενη έξοδο σου. Και τότε θα δει αν του αρέσει η μυστικοπάθεια.

Μεταφραστική Παράνοια 2: Που είσαι? Γιατί δεν σηκώνεις το τηλέφωνο? Είσαι καλά?

Και καλά, θέλεις να μάθεις αν είναι καλά και αν έπαθε κάτι γιατί έχεις και αυτή την διαίσθηση ότι κάτι του συνέβη. Φυσικά, θες να ελέγξεις που είναι και τι κάνει. Αν δε, είσαι καμένη στο παρελθόν, σου βγάζω το καπέλο, αν καταφέρνεις να ελέγχεις τα νεύρα σου κάθε φορά που συμβαίνει αυτό. Όταν δεν θα τον βρίσκεις στο τηλέφωνο, προσπάθησε σε μήνυμα –ένα όχι εκατό -που θα του αφήσεις να είσαι χαλαρή και κουλ και με ύφος: να δω τι κάνεις ήθελα μόνο, μιλάμε πιο μετά. Η αδιαφορία τσακίζει κόκαλα.

Μεταφραστική Παράνοια 3: Θέλω να μιλήσουμε.

Και ο καημένος στο μυαλό του σκέφτεται «Ωχ, κάτι θέλει, θέλει να χωρίσουμε, θέλει να παντρευτούμε, είναι έγκυος, έμαθε τι έκανα χθες, βρήκε τι κρύβω στο τελευταίο συρτάρι». Οπότε και αυτός ο χριστιανός, σκέφτεται ότι η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση άρα σου έρχεται φορτωμένος και νευριασμένος και προετοιμασμένος να σου χιμήξει για να μην τον ζαλίσεις. Στην ουσία μπορεί απλά να ήθελες να του πεις να πάτε σινεμά το βράδυ. Άρα όταν θα θες να του πεις κάτι, μην προλογίζεις με τη συγκεκριμένη φράση. Μπες κατ’ευθείαν στο ψητό.

Μεταφραστική Παράνοια 4: Όλοι οι άντρες είστε ίδιοι.

Εδώ φταις. Από τη μια τον ζαλίζεις για το πόσο μοναδικός είναι, ότι δεν έχεις ξαναγνωρίσει τέτοιο άντρα, το παίρνει και εκείνος πάνω του και πάνω στον καυγά του πετάς πως είναι ίδιος με όλους τους αποτυχημένους που έχεις γνωρίσει. Τον εκθρονίζεις. Και εκεί δικαίως θα σκεφτεί: και εσείς όλες ίδιες είστε και δεν θα ξανασχοληθώ μαζί σας, μόνο η μπάλα μου μετράει!

Για τον λόγο αυτό, απέφυγε τις γενικεύσεις που μπορεί να μην ευσταθούν κιόλας και δείξε αυτό που σε στεναχώρησε στο πρώτο πρόσωπο: Μπάμπη μου, δεν περίμενα από σένα κάτι τέτοιο.

Μεταφραστική Παράνοια 5: Θα έρθεις να με πάρεις?

Τυπικά άκακη φράση αλλά ο εγκέφαλος του αγοριού σου μεταφράζει ως εξής: αν πάω, είμαι ο δούλος και σκυλάκι της, αν δεν πάω, θα με πει γαϊδούρι. Επομένως, η κολάρο ή σαμάρι.

Όπως και να έχει, πρέπει να του δίνεις την επιλογή. Αν όντως χρειάζεσαι μεταφορικό μέσο, δεν έχεις λεφτά για ταξί, απεργούν τα αστικά ή είσαι άρρωστη, τότε, ναι, να τον ρωτήσεις αν μπορεί –στην ουσία- να σε εξυπηρετήσει. Αλλιώς μπορείς και μόνη σου να μεταβείς οπουδήποτε, λίγη ανεξαρτησία επιτέλους!

Μεταφραστική Παράνοια 6: Μ’αγαπάς? Μ’αγαπάς? Μ’αγαπάς?

Στο μυαλό του η σκέψη είναι: Αν της πω ότι δεν είμαι έτοιμος, θα με πρήξει. Αν της πω ότι είναι νωρίς ακόμα, θα με πρήξει. Αν της πω ότι δεν ξέρω, θα με πρήξει. Άρα μπρος γκρεμός. Ας πούμε ότι φέρεται πονηρά και σου λέει ναι. Δεν σου λέει ότι σ’αγαπάει, απλά απαντάει καταφατικά στην ερώτηση σου. Εκεί έρχεται και η ερώτηση «Αλήθεια λες?», οπότε ξαφνικά το παλικάρι νιώθει να ασφυκτιά. Η λύση είναι μια: Άφησε τον να στο πει όταν και αν θα είναι έτοιμος όσο καιρό και να πάρει αυτό, και στο μεταξύ αναλογίσου κατά πόσο είσαι εσύ έτοιμη να το ακούσεις.

Μεταφραστική Παράνοια 7: Τι έχεις?Κάτι συμβαίνει? Γιατί δεν μου λες?

Το πιθανότερο είναι ότι σκέφτεται ακόμα το άσπρο κολάν της γειτόνισσας –αίσχος- ή τις χάλια μεταγραφές της ομάδας του. Σε κάθε περίπτωση, η εμμονή σου να σου πει τι έχει, θα τον εκνευρίσει και θα αναδείξει μεγαλύτερα προβλήματα που ούτε ήξερες ότι υπάρχουν. Εναλλακτικά, μπορείς να ρωτήσεις πως πέρασε η μέρα του, πώς ήταν στη δουλειά ή απλά να πεις «Χάλια η μέρα μου. Αλλά και σένα δεν σε βλέπω καλύτερα.» Θα τον ιντριγκάρεις ώστε ο ίδιος να σου πει γιατί είναι ή δεν είναι καλά.

Μεταφραστική Παράνοια 8: Πονάει το κεφάλι μου! Άσε με τώρα!

Τυχαίνει και δεν θες να κάνεις σεξ ένα βράδυ. Αν του το πεις αυτό όμως, αυτός θα σκέφτεται «νάζια κάνει, εγώ δεν θα σταματήσω». Θα αναγκαστεί να σταματήσει όταν θα ακούσει «Ρε ..$%#%, έχω πονοκέφαλο %^$$» και άλλα γαλλικά. Εναλλακτικά, μπορείς να του πεις «Μωρό μου, είμαι τρελά κουρασμένη αλλά αν με αφήσεις να ξεκουραστώ, θα σηκωθώ το πρωί πολύυυυυ κεφάτη». Θα εννοήσει το παλικάρι πρωινό σεξ και θα σε αφήσει στην ησυχία σου.

Μεταφραστική Παράνοια 9: Κάνε ότι καταλαβαίνεις.

Συνήθως συνοδεύεται η φράση από ένα «Ωχ» από μπροστά. Αν νομίζεις ότι με το που του πεις την συγκεκριμένη ατάκα, αυτός θα κουνήσει το κεφάλι, θα πει «μωρό μου έχεις δίκιο» και θα κάνει το δικό σου, πλανάσαι πλάνην οικτράν. Ούτως ή άλλως, το δικό του θα κάνει, σαν γνήσιο ξεροκέφαλο αρσενικό και αν κάνει λάθος μετά, ούτε που θα τον νοιάξει. Άρα, δεν πετάς την ατάκα και του λες «ξέρεις ότι είναι λάθος, αλλά ας ελπίσουμε να μάθεις από αυτό». Πάλι θα τσαντιστεί, αλλά τουλάχιστον τον έχεις προειδοποιήσει.

Μεταφραστική Παράνοια 10: Καλάααα!

Εκνευρισμός, Νεύρα, Οργή, Θυμός….Run Forest Run! Και τον βλέπεις να απομακρύνεται! Η λέξη ξεστομίζεται μόνο όταν έχεις όλα τα δίκια με το μέρος σου, συνοδεύεται από την σκέψη «θα σε φτιάξω καλά εγώ» ,κούνημα του κεφαλιού προς τα δεξιά και με κλίση προς τα εμπρός και σατανικό μειδιάμα-χαμόγελο, οπότε μην του δώσεις την χαρά να ακούσει κάτι άλλο. Η φράση αυτή ας αποτελεί το απαύγασμα της γυναικείας ιδιοσυγκρασίας.

Απαγορευμένες φράσεις:

ΠΟΤΕ μα ποτέ μην ξεστομίσεις τις παρακάτω:

· Δεν θέλω να το συζητήσω. Ούτε αυτός θέλει.

· Αυτά να τα πεις αλλού. Που?

· Εγώ δεν είμαι η μάνα σου. Λογικό δεδομένου ότι αυτός δεν είναι ο Οιδίποδας.

· Μπα, φίλοι το λέμε τώρα. Και φίλοι να μην είναι, δεν αντέχεις την αλήθεια.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου