Ο ενθουσιασμός και άλλες ιστορίες…..

Γράφει η Βιβή Π.

clip_image002

Χαρακτηριστικό πολλών από εσάς, ο ενθουσιασμός των πρώτων ημερών μόλις γνωρίζετε κάποιον. Είναι αυτό το αίσθημα που νομίζεις ότι είναι έρωτας ή ότι εκεί θα οδηγήσει, αν μη τι άλλο. Αλλά πόσο καλό είναι για σένα τελικά όλο αυτό το αίσθημα ενθουσιασμού? Το ότι θα ξεθυμάνει κάποια στιγμή το ξέρεις, οπότε τότε τι κάνεις? Μήπως τελικά είναι καλύτερα να προφυλάσσεσαι ή να ζήσεις την εμπειρία?

Κατά την ευρύτερη ψυχολογική άποψη, ο ενθουσιασμός είναι χαρακτηριστικό των επιπόλαιων ανθρώπων οι οποίοι εκλαμβάνουν την απλή ερωτική έλξη και τον αρχικό ενθουσιασμό ως αγάπη, το λεγόμενο και love at first sight. Όταν όμως αυτό αναπόφευκτα περάσει, δεν μένει τίποτα. Τα ενθουσιώδη άτομα είναι παιχνιδιάρικες προσωπικότητες. Σίγουρα αισθάνονται κάτι στην αρχή, αλλά το μεγαλοποιούν και το επενδύουν με λόγια και εκδηλώσεις που θα δημιουργήσουν ένα ωραίο ερωτικό περιβάλλον. Η συμπεριφορά αυτή μπορεί να είναι συνειδητή, μπορεί και όχι. Ακούς από γυναίκες και από άντρες να λένε πόσο θέλουν να ερωτευτούν. Κατ’αυτό τον τρόπο, η επιθυμία τους να ζήσουν ωραίες ερωτικές περιπέτειες συγχέεται με μια γνωριμία που θα κάνουν. Τις περισσότερες φορές, ο ενθουσιασμός αυτός δεν είναι προσποιητός, είναι γνήσιος. Το άτομο που θα σου δείξει τόσο ενθουσιασμό δεν σε κοροιδεύει, ούτε και έχει τέτοιο σκοπό.

Έτσι, λοιπόν, αν είσαι και συ ενθουσιώδης, επενδύεις πολύ στην αρχή μιας σχέσης, εξιδανικεύεις το άλλο άτομο, κάνεις μεγαλεπήβολες δηλώσεις, φαντάζεσαι μελλοντικές καταστάσεις. Σύντομα, όμως, καταλαβαίνεις ότι περνάει όλο αυτό το αίσθημα και μετά μένεις μετέωρη.

Υπάρχει, βέβαια, και η άλλη πλευρά. Να είναι εκείνος ενθουσιώδης. Τα πράγματα γίνονται λίγο πιο εύκολα. Στην ουσία, οι δηλώσεις αγάπης και έρωτα προς το πρόσωπο σου ικανοποιούν τον εγωισμό σου και σε κάνουν να σκέφτεσαι ότι τελικά υπάρχει ο πρίγκηπας και εσύ είσαι ικανή να τον καθηλώσεις και αυτός να πέσει στα πατώματα για σένα.

Επομένως, σε κάθε περίπτωση, ο εγωισμός σου είναι αυτός που ικανοποιείται και η επιθυμία σου να ζήσεις μια συγκλονιστικά ερωτική εμπειρία. Ο απόηχος όμως, είναι ότι όλο αυτό κρατάει λίγο και μετά μένεις ανικανοποίητη. Είναι καλό να μην ενθουσιάζεσαι εξαρχής, όποια και να είναι η συμπεριφορά του άλλου στην αρχή μιας γνωριμίας. Μπορείς να είσαι συγκρατημένη και να λες μάλιστα και για ποιον λόγο το κάνεις αυτό. Μόνο ο χρόνος αποδεικνύει την ουσία των σχέσεων. Υπάρχει βέβαια και η άλλη επιλογή. Να μπαίνεις στις σχέσεις σου με ενθουσιασμό, να τις απολαμβάνεις και ό,τι γίνει. Να είσαι προετοιμασμένη για αποτυχίες και να έχεις αποφασίσει πως αυτές δεν θα σε νοιάζουν ούτε και θα σε πληγώνουν.

Όπως και να έχουν τα πράγματα, το σημαντικό είναι να είσαι ευτυχισμένη στη σχέση σου.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου