Γράφει η Ειρήνη Μ
Αν αναζητάτε κάτι που θα σας κάνει ευτυχισμένους, περισσότερο από ότι ένα καινούριο ρούχο, ειδικοί ιατρικοί ερευνητές και ψυχολόγοι συνιστούν να υιοθετήσετε...ένα ζώο συντροφιάς!
''Το να έχεις ένα ζώο σου μαθαίνει πώς να φροντίζεις κάποιον και έτσι αυξάνεται το αίσθημα φροντίδας, που υποστηρίζει θετικά την ανάπτυξη μας και την ευζωϊα μας'', λέει ο ψυχολόγος M. Satiadarma, από το Πανεπιστήμιο Tarumanagara της Jakarta.
Eξήγησε πως η δυνατότητα να εκφράζουμε το συναίσθημα της φροντίδας, όπως όταν φροντίζουμε ένα ζώο, δημιουργεί μια αίσθηση ελαφρότητας και ξεγνοιασιάς στον άνθρωπο.
''Οι άνθρωποι έχουν πολλές ανάγκες και μία από αυτές είναι η ανάγκη να ανατρέφουν κάποιον. Εφόσον τα ζώα είναι ζωντανά πλάσματα, όταν τα φροντίζουμε, αυξάνεται η αίσθηση μας ότι είμαστε σημαντικοί για αυτόν που φροντίζουμε και αυτό το σημαντικό συναίσθημα ενισχύει την δική μας καλή ψυχολογική κατάσταση''.
Στα ζώα ''χρεώνεται'' η αποβολή...της μοναξιάς από τη ζωή μας αλλά και το ότι κάνουν ευτυχισμένους τους ιδιοκτήτες τους σε περίπτωση στεναχώριας.
Ειδικά οι σκύλοι μπορούν να αισθανθούν την λύπη του ιδιοκτήτη τους με το ένστικτό τους και αυτό είναι κάτι που δυναμώνει το δεσμό ανάμεσα σε ιδιοκτήτη και σκύλο.
''Κάθε εμπειρία που έχουμε πυροδοτεί την έκκριση υγρών και ορμονών από το σώμα μας. Η πανίσχυρη όσφρηση του σκύλου εντοπίζει κάθε οσμή μας και την μεταφράζει ανάλογα με το αν είναι θετική ή αρνητική. Έτσι όταν κάποιος έχει για παράδειγμα άγχος, αυτό θα το καταλάβει ο σκύλος του.''
Κι άλλος ψυχολόγος από το ίδιο πανεπιστήμιο, ο P. Suyasa, λέει:
''Είναι αυτονόητο ότι όταν είμαστε ευτυχισμένοι, είμαστε και πιο υγιείς. Τα ζώα μας παρέχουν αυτή την..σύνδεση με την υγεία και την ευζωία. Πώς; Μας βοηθάνε να μην αισθανόμαστε μόνοι και αυτό με τη σειρά του αυξάνει τα αισθήματα ευτυχίας και καλής διάθεσης.''
Πολλές μελέτες έχουν γίνει για τα θετικά αποτελέσματα που έχει η συντροφιά των ζώων στους ηλικιωμένους. Όσοι ζουν μόνοι τους ωφελούνται από την παρέα ενός ζώου, αφού το ζώο βοηθά τον ιδιοκτήτη να αισθάνεται λιγότερο αγχώδης και μειώνει το αίσθημα της απομόνωσης.
''Τόσο η ιδιοκτησία όσο και η φροντίδα ενός ζώου, πυροδοτούν αισθήματα που μας κάνουν υγιείς''.
Ένα ζώο δίνει σκοπό στη ζωή ενός ανθρώπου, τον αποσπά από τα καθημερινά προβλήματά του, ενδυναμώνει την επικοινωνία του με άλλους και του παρέχει την ευκαιρία να ασκείται με τη βόλτα ή το παιχνίδι. Ολα αυτά ωφελούν τη ζωή του ανθρώπου.
Μία έρευνα από την Αυστραλία αποκάλυψε ότι όσοι είχαν ένα ζώο, είχαν και χαμηλότερη πίεση αίματος, αλλά και χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων . Επίσης, είχαν μειωμένη πιθανότητα να αναπτύξουν καρδιακά προβλήματα απ ότι αυτοί που δεν είχαν ζώο. Επιπλέον, η έρευνα έδειξε ότι αυτά ήταν ανεξάρτητα από την κατανάλωση κρεάτος και πρόχειρου φαγητού! Και πάλι τα επίπεδα ήταν χαμηλά, λόγω της συντροφιάς των ζώων, ενώ περίμεναν ότι θα ναι υψηλά!
Μία άλλη έρευνα για τα θύματα καρδιακών προσβολών στις ΗΠΑ έδειξε ότι όσοι ήταν ιδιοκτήτες ζώων συνήθως επιβίωναν για ακόμα ένα χρόνο, απ ότι αυτοί που δεν είχαν ζώο.
Πολλές κλινικές υγείας στο εξωτερικό, όπως αναγνωρίζουν τα οφέλη που παρέχουν τα ζώα στους ανθρώπους και έχουν συμπεριλάβει στις υπηρεσίες τους ζώα που βοηθάνε τους ασθενείς τους να αντιμετωπίσουν και να αποδεχτούν την επάρατη νόσο και ψυχολογικές, συναισθηματικές ή σωματικές αναπηρίες.
Μόνιμοι ή επισκέπτες σκύλοι ή και γάτες θεωρούνται πολύτιμοι βοηθοί λόγω των μη εγωϊστικών χαρακτηριστικών τους, προσφέροντας παρέα, άνεση και προσοχή στους ασθενείς. Επίσης, βοηθάνε στην θεραπεία πολλών διανοητικών διαταραχών, όπως η κατάθλιψη, ο αυτισμός και η αμνησία.
Νοσοκόμοι σε τέτοιες κλινικές παρατήρησαν ότι οι ασθενείς που είχαν επαφή με ζώα έγιναν λιγότερο αγχώδεις, ανταποκρίθηκαν καλύτερα στην θεραπεία και επικοινωνούσαν καλύτερα με τους γιατρούς τους.
Παρότι τα ''ζώα θεραπείας'' σε νοσοκομεία και ιδρύματα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή τα τελευταία χρόνια, δεν είναι κάτι καινούριο.
Η θεραπεία με τη βοήθεια ζώων εντοπίζεται τον 18ο αιώνα όπου τα ζώα της φάρμας είχαν επαφή με ψυχολογικά άρρωστους ανθρώπους για να αποφευχθούν δυσάρεστες ψυχιατρικές τακτικές που χρησιμοποιούνταν τότε.
Οι συνθήκες στην Ινδονησία ίσως δεν επιτρέπουν αυτή τη στιγμή να υπάρχουν ζώα θεραπείας όμως οι ψυχολόγοι που έκαναν την έρευνα ελπίζουν ότι στο μέλλον όλο και περισσότεροι άνθρωποι θα δεχθούν να έχουν ζώα στις ζωές τους.
Ακόμη άλλωστε εντυπωσιάζονται όταν μαθαίνουν ότι σε άλλες χώρες, Μουσουλμάνοι όπως αυτοί, έχουν και φροντίζουν σκυλιά.
Εκτός από την βελτίωση της υγείας μας, τα ζώα είναι στην κορυφή της λίστας όσων μας κάνουν πιο ευτυχισμένους, καθώς στο τέλος μιας κουραστικής μέρας μας δέχονται χωρίς κριτική, με ενθουσιασμό και πάντα με αγάπη.
Ακόμα μπροστά στην οθόνη είστε; Υιοθετήστε ζώο!!!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου