Δεν επιτρέπεται η προβολή της ταινίας «Nymphomaniac» στην Τουρκία





Την απαγόρευση της προβολής της ταινίας «Nymphomaniac» του Λαρς φον Tρίεραποφάσισε η ειδική επιτροπή αξιολόγησης στην Τουρκία, γεγονός που έχει προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις ανθρώπων του κινηματογράφου. 

Το πρώτο μέρος της ταινίας επρόκειτο να προβληθεί στις αίθουσες στις 14 Μαρτίου και το δεύτερο μέρος στις 21 Μαρτίου.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η επιτροπή -που αποτελείται από στελέχη των υπουργείων Πολιτισμού, Παιδείας και Εσωτερικών- αποφάσισε κατά πλειοψηφία να μην επιτρέψει την προβολή της.

«Η ταινία περιέχει τολμηρές σκηνές, αλλά έπρεπε να προβληθεί με την επιβολή ορίου ηλικίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γιαμάτζ Οκούρ, μέλος της επιτροπής, που αντιτάχθηκε στην απόφαση.

Πολλοί τούρκοι καλλιτέχνες κατήγγειλαν την απόφαση της επιτροπής, κάνοντας λόγο για νέο κρούσμα λογοκρισίας από την ισλαμική συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργούΤαγίπ Ερντογάν.

«Καταδικάζω κατηγορηματικά την απαγόρευση του 'Nymphomaniac' τη στιγμή που υπάρχει στην Τουρκία όριο ηλικίας» στους κινηματογράφους, έγραψε στο Twitter ο τούρκος σκηνοθέτης Νούρι Μπίλγκε Τσεϊλάν (βραβείο Σκηνοθεσίας 2006 για το «Τρεις Πίθηκοι», Μεγάλο Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής 2011 για το «Κάποτε στην Ανατολία» του Φεστιβάλ των Καννών).

Η απαγόρευση της προβολής της ταινίας από τις τουρκικές αρχές έρχεται λίγες ημέρες μετά την ψήφιση και προεδρική επικύρωση νόμου που ενισχύει τον έλεγχο του Διαδικτύου και προκάλεσε κατακραυγή στην Τουρκία και στο εξωτερικό.

Διαβάστε επίσης:  Απαγόρευση της ταινίας «Νώε» σε τρεις αραβικές χώρες
                                 Το πρόβλημα του Γιάννη
                                 Σε ποια χώρα δεν κάνουν σεξ;
                                 Σε ποια χώρα οι γυναίκες πληρώνονται για να θηλάσουν τα παιδιά τους;

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου