Κάνε ποδήλατο όπως η Δούκισσα: τι πρέπει να ξέρεις

newego_LARGE_t_821_105732061_type12364

Ενα ξανθό κορίτσι πάνω σε χρωματιστό ποδήλατο διασχίζει την παραλιακή λεωφόρο με φόντο φοίνικες.

Ακούγεται σαν τηλεοπτικό διαφημιστικό ενός νέου λαχταριστού αναψυκτικού αλλά είναι η καθημερινότητα της Δούκισσας Νομικού, η οποία τα τελευταία χρόνια έχει βάλει το ποδήλατο στη ζωή της, παρέα με πολλές ακόμα φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες. Στο κείμενο που ακολουθεί η Δούκισσα εξηγεί πόσο αβίαστα η «πράσινη συνείδηση» της έγινε τρόπος ζωής.

Τα τελευταία 4 χρόνια, ειδικά τα καλοκαίρια, κάνω σχεδόν καθημερινά μια βόλτα με το ποδήλατο. Η αλήθεια είναι πως όταν βρίσκομαι δίπλα στη θάλασσα, ηρεμώ. Η βόλτα με το αυτοκίνητο, επομένως, ήταν η «εύκολη» λύση. Τελευταία, εκτός των άλλων, είναι και η ακριβότερη! Μια μέρα ξύπνησα θέλοντας να αγοράσω ένα ποδήλατο. Ήταν η πρώτη φορά που πραγματικά ήθελα να κάνω κάτι για εμένα.

Κάνε ποδήλατο όπως η Δούκισσα: τι πρέπει να ξέρεις

Από τότε, κάθε φορά που έχει καλό καιρό, παίρνω το ποδήλατό μου και κάνω ατελείωτες βόλτες. Με μεγάλη περηφάνια θα πω ότι πλέον η διαδρομή Γλυφάδα-Φλοίσβος και πάλι πίσω είναι παιχνιδάκι για εμένα. Και όταν γυρίζω σπίτι, δεν νιώθω εξάντληση αλλά ικανοποίηση. Συνήθως, όλοι παραπονιόμαστε ότι δεν έχουμε χρόνο για να κάνουμε γυμναστική. Και όμως, έχουμε. Αρκεί να το θέλουμε. Έτσι, λοιπόν, απολαμβάνω την αγαπημένη μου διαδρομή που με χαλαρώνει, με κάνει να ξεχνιέμαι και να ταξιδεύω, ενώ, παράλληλα, γυμνάζομαι. Οι διαδρομές που επιλέγω; Είναι πάντα παραθαλάσσιες. Ασε με κοντά στη θάλασσα και θα είμαι η πιο ευτυχισμένη γυναίκα πάνω στη Γη! Εχω κληρονομήσει την αγάπη για τη θάλασσα από τον πατέρα μου".

Τελικά, το ποδήλατο είναι άλλη μια μόδα ή τρόπος ζωής; «Όποιος ανεβαίνει σε αυτό, ακόμα και αν το κάνει από μόδα, δύσκολα κατεβαίνει, γιατί αμέσως παρατηρεί ότι φτιάχνει το σώμα του, βελτιώνει την υγεία του και εξοικονομεί εκατοντάδες ευρώ τον χρόνο, αφού το ποδήλατο είναι ο πιο φθηνός, καθαρός και φιλικός τρόπος μετακίνησης μέσα σε μια πόλη», εξηγεί ο Γιώργος Αμυράς, παρουσιαστής της εκπομπής Μένουμε Ελλάδα, έχει διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα πάνω σε δύο τροχούς και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές για υποψήφιους φανατικούς ποδηλάτες.

Πώς διαλέγεις το σωστό ποδήλατο: Για κάθε άνθρωπο υπάρχει και το αντίστοιχο. Αυτό που πρέπει να λάβει υπόψη είναι για ποια χρήση το θέλει. Εάν επιθυμεί π.χ. να το χρησιμοποιεί για να πηγαίνει στη δουλειά, μπορεί να πάρει ένα city bike με λεπτή ρόδα, 21 ταχύτητες και πάνω και κόστος που ξεκινάει από € 50.

Εάν θέλει να το παίρνει μαζί του και σε ταξίδια, χωρίς να του πιάνει πολύ χώρο, τότε το σπαστό είναι ιδανικό. Εάν έχει μεγάλο πρόβλημα αντοχής, το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι η λύση. Εάν θέλει το ποδήλατο για να ξεσαλώνει τα Σαββατοκύριακα στη φύση, το mountain bike τον περιμένει. Γενικώς, υπάρχουν πάρα πολλοί τύποι για όλες τις ανάγκες και τα μπάτζετ. Ο ποδηλατάς θα κατευθύνει τον υποψήφιο αγοραστή, ο οποίος όμως καλό είναι να έχει υπόψη τα εξής: ύψος, βάρος, χρήση και πόσο αντέχει η τσέπη του.

Το πιο συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι πρωτάρηδες: Είναι συνήθως τριπλό: έχει σε λάθος ύψος τη σέλα, δεν φοράει κράνος και απογοητεύεται εύκολα από τις δυσκολίες της κυκλοφορίας και τις ανηφόρες. Δεν χρειάζεται άγχος, αλλά βήμα βήμα ή πεταλιά πεταλιά για όσο αντέχουμε και νιώθουμε χαλαροί πάνω στο ποδήλατο

Τι πρέπει να έχεις κάποιος στο σακίδιό του: Τα ποδηλατικά ρούχα είναι μια πολύ καλή λύση για όσους πηγαινοερχόμαστε στη δουλειά με το ποδήλατο, γιατί όσο και να ιδρώσεις παραμένεις στεγνός. Επίσης, πρέπει να έχει νερό ή ηλεκτρολύτες για άμεση ενυδάτωση και φυσικά κράνος και φωτάκια.

Οι καλύτερες διαδρομές με ποδήλατο στην Αθήνα: Η πόλη έχει πολύ ωραίες αστικές διαδρομές σε Εξάρχεια, Ακαδημία Πλάτωνος, Κουκάκι, Πετράλωνα, Μακρυγιάννη, αλλά και φυσιολατρικές στον Υμηττό, στον Λόφο Φιλοπάππου, στο Πεδίον του Αρεως και στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει όποιος χρησιμοποιεί το ποδήλατο ως καθημερινό μέσο μετακίνησης στην Αθήνα: Η μεγαλύτερη είναι η έλλειψη ποδηλατικής κουλτούρας τόσο στους οδηγούς αυτοκινήτου όσο και σε αρκετούς ποδηλάτες που συγχέουν το ποδήλατο με το μηχανάκι. Επίσης (παρά τις συνεχείς μας προτάσεις), δεν έχει τοποθετηθεί ούτε μία δέστρα ποδηλάτου στην πόλη, ούτε έχει κατασκευαστεί ακόμη κάποιος .

Αντικλεπτικά μέτρα προφύλαξης: Κλειδώνεις πάντα το ποδήλατό σας από τον κορμό και αν μπορείς πιάσε και μία ρόδα. Καλό είναι να το δένεις σε σταθερό σημείο - ποτέ σε δεντράκια και ετοιμόρροπες κολόνες. Τέλος, να αφαιρείς τη σέλα και να προτιμάς μέρη πολυσύχναστα ή φωτεινά τη νύχτα.

Τα απαραίτητα ποδηλατικά αξεσουάρ: Κράνος, τρόμπα και σαμπρέλα, φωτάκια, αλλά και φωσφοριζέ γιλέκο.

Το ύψος της σέλας: Για να μετρήσουμε ποιο είναι το σωστό ύψος, καθόμαστε στη σέλα, όπως όταν κάνουμε ποδήλατο, και ακουμπάμε τη φτέρνα μας στο πετάλι, όταν αυτό βρίσκεται στο κατώτερο σημείο. Το ύψος της σέλας είναι σωστό όταν η φτέρνα ακουμπά ίσα ίσα στο πετάλι.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου