Ο έρπητας των γεννητικών οργάνων είναι δυνατό να μεταδοθεί σε άλλα πρόσωπα, ακόμα κι αν ο φορέας δεν έχει συμπτώματα...
σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που δείχνει ότι υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μόλυνσης και εγείρει το ζήτημα κατά πόσο θα ήταν σκόπιμο όλοι οι ενήλικες να ελεγχθούν για τη νόσο.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Άννα Γουόλντ της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, που δημοσίευσαν τη σχετική μελέτη στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA), σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερς και Γαλλικό, μελέτησαν περίπου 500 ανθρώπους, οι οποίοι όλοι είχαν βρεθεί με αντισώματα έρπητα στο αίμα τους (άρα είχαν κάποια στιγμή κολλήσει) και έδιναν επί έξι χρόνια συνεχώς δείγματα γεννητικών εκκρίσεων ανά ένα ή δύο μήνες.
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι στην ομάδα που ανέφερε στα γεννητικά όργανά τους συμπτώματα του ιού του έρπητα HSV (herpes simplex 2), ο ιός ανιχνεύθηκε στο 20% των ημερών, ενώ στην ομάδα που δεν είχαν συμπτώματα, ο ιός ανιχνεύθηκε στο 10% των ημερών. Αυτό, κατά τους ερευνητές, σημαίνει ότι, όταν υπάρχουν συμπτώματα, ο ιός είναι παρών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων κατά μέσο όρο μία στις πέντε μέρες, ενώ σε όσους δεν έχουν συμπτώματα, ο ιός πάλι είναι παρών, αλλά πιο αραιά, κατά μέσο όρο μια στις δέκα μέρες.
Ο ιός HSV προκαλεί ένα από τα πιο ευρέως διαδεδομένα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και εκτιμάται ότι έχει μολύνει περίπου 536 εκατ. ανθρώπους στον κόσμο. Κάθε χρόνο αναφέρονται 23,6 εκατ. περιστατικά έρπητα γεννητικών οργάνων διεθνώς από άτομα ηλικίας 15 έως 49 ετών. Οι περισσότερες νέες μολύνσεις προέρχονται από φορείς του ιού χωρίς συμπτώματα, με συνέπεια πολλοί άνθρωποι να μολύνουν τον σεξουαλικό σύντροφό τους, χωρίς να το γνωρίζει κανείς από τους δύο. Η νέα έρευνα έδειξε ότι όσοι έχουν συμπτώματα, έχουν κατά μέσο όρο 18 επεισόδια έκκρισης του ιού έναντι 12,5 «αόρατων» επεισοδίων όσων δεν έχουν συμπτώματα.
Οι περισσότεροι άνθρωποι που είναι φορείς του ιού, δεν το ξέρουν καν (σε ποσοστό 75% έως 90%). Για όσους έχουν συμπτώματα, αυτά μερικές φορές μπορεί να είναι πολύ οδυνηρά, ενώ η ύπαρξη του ιού HSV αυξάνει την πιθανότητα μόλυνσης με τον πιο επικίνδυνο ιό HIV του AIDS. Σε μερικές σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός HSV μπορεί να μεταδοθεί από τις μητέρες στα μωρά κατά τη γέννησή τους, με πιθανώς θανατηφόρες συνέπειες.
Η εξάπλωση του ιού- που δεν θεραπεύεται οριστικά- εμποδίζεται με τη χρήση προφυλακτικών κατά τη συνουσία και με φάρμακα που καταστέλλουν τα συμπτώματά του. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτές οι μέθοδοι απλώς μειώνουν στο μισό τον κίνδυνο μετάδοσης του ιού. Υπάρχει ένα αιματολογικό τεστ ανίχνευσης του ιού HSV-2, όμως πολλοί άνθρωποι δεν το έχουν κάνει ποτέ.
«Οι άνθρωποι με συμπτώματα δεν είναι στην πραγματικότητα παρά η κορυφή του παγόβουνου. Δεν θα έχουμε καμία επίδραση στην πανδημία, αν την αγνοούμε», δήλωσε η ερευνήτρια δρ Κριστίν Τζόνστον του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον.
Από την άλλη όμως, υπάρχουν επιστήμονες που δεν πιστεύουν ότι ο γενικευμένος έλεγχος των ανθρώπων χωρίς συμπτώματα, θα βοηθήσει πρακτικά στην καταπολέμηση του ιού, ενώ αντίθετα μπορεί να προσθέσει περιττό άγχος σε αρκετά άτομα.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου