ΓΑΛΑ : ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΥΘΟ....

milk



Γνωρίζετε ότι :



Οι Πρωτεΐνες (Pr) του γάλακτος είναι διαφόρων ειδών με κυριότερη την καζεΐνη. Υπάρχουν ακόμα πρωτεΐνες που σχετίζονται με την μεταφορά θρεπτικών συστατικών, με την αντίσταση στις ασθένειες (αντισώματα) καθώς και πρωτεΐνες που δρούν ώς παράγοντες ανάπτυξης.

Ορισμένες φορές το γάλα είναι πιθανόν να περιέχει μερικά επιβλαβή συστατικά της καζεΐνης, γεγονός που εν δυνάμη είναι δυνατόν να αυξήσει τον κίνδυνο καραδιαγγειακών νοσημάτων και αυτισμού.

Μερικοί άνθρωποι πιθανόν να είναι αλλεργικοί στην καζεΐνη του γάλακτος πράγμα που οδηγεί σε σοβαρές επιπλοκές.

Επίσης ορισμένοι άνθρωποι μπορούν να εμφανίσουν δυσανεξία στη λακτόζη, φαινόμενο που οφείλεται στην έλλειψη του ενζύμου λακτάσης, το οποίο είναι απαραίτητο στην πέψη του γάλακτος. Σ'αυτήν την περίπτωση ΔΕΝ συνίσταται η κατανάλωσή του και η απορρόφηση του απαραίτητου Ασβεστίου ( Ca) από τον οργανισμό μπορεί να γίνει μέσω άλλων γαλακτοκομικών προϊόντων όπως το γιαούρτι.

Το αγελαδινό γάλα περιέχει 3 φορές περισότερες πρωτεΐνες σε σχέση με τον ανθρώπινο και περίπου 50% περισότερο λίπος.

SOS

Το γάλα συνήθως παστεριώνεται, μία διαδικασία στην οποία το γάλα εκτείθεται σε υψηλές θερμοκρασίες κι αυτό έχει ώς αποτέλεσμα :

  • την μετουσίωση των πρετεϊνών του γάλακτος, καθιστόνταστες λιγότερο χρησιμοποιήσιμες ή ακόμα και επικίνδυνες.

  • Την καταστροφή των ενζύμων, όπως είναι για παράδειγμα η φωσφατάση, ένα ένζυνο που βοηθά στην σωστή απορόφηση του Ασβεστίου που περιέχεται στι γάλα.

  • Την καταστροφή των βιταμινών Β12, Β6 και τις βιταμίνες του συμπλέγματος C.

  • Την καταστροφή φιλικών βακτηρίων.

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνει κανείς στην προέλευση και την ποιότητα του γάλακτος που βάζει στο σπίτι του. Πρόσφατα ανακαλύφθηκε σκόνη γάλακτος -Κινεζικής προέλευσης- η οποία περιέχει μελαμίνη ουσία που μπορεί να προκαλέσει καρκίνο!

Γάλα προερχόμενο από αγελάδες ταϊσμένες με τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε σπόρους σόγιας και ορμονών ανάπτυξης -ώστε να επιτευχθεί αύξηση της παραγωγής- αυξάνει τον κίνδυνο η αγελάδα να υποστεί μαστιτίδα, να εμφανίσει προβλήματα στο συκώτι & στους αδένες που είναι υπεύθυνοι για την παραγωγή των ορμονών ανάπτυξης και σεξουαλικής ταυτότητας του ζώου, μ'αποτέλεσμα να καθίσταται αναγκαία η συχνή χρήση αντιοβιοτικών για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων. Μία διαδικασία που σαφώς δεν συμβαδίζει με την σωστή διατροφή κι έχει άμμεσα αντίκρυσμα και σε εμάς που είμαστε οι τελικοί καταναλωτές.

Στο γάλα εισάγονται πολλές φορές ορμόνες ώστε να προσδώσουν μία καλύτερη υφή και για να μην δημιουργείται το σβόλιασμα (πέτσα) από το λίπος που επιπλέει στην επιφάνεια του γάλακτος. Οστόσο το πρόβλημα μ' αυτήν την διαδικασία είναι ότι μεταβάλεται το υγεϊνό λίπος και η χοληστερόλη του γάλακτος, με τέτοιον τρόπο που είναι περισότερο πιθανόν να σχηματίσουν ελεύθερες ρίζες.

Ο Dr Frank A.Oski τόνισε ότι το αγελαδινό γάλα είναι υπερτιμημένο σαν πηγή ασβεστίου και συχνά είναι επιμολυσμένο με ίχνη αντιβιοτικών, γεγονός που μπορεί να συνδέεται με αλλεργίες και πρβήματα πέψης καθώς και με τον νεανικό διαβήτη.

Οι Dr Frank A.Oski & Dr Neal Barnard αναφέρουν ότι προβήματα που σχετίζονται με την κατανάλωση του αγελαδινού γάλακτος, πιθανόν να μην προκαλλούν τόση έκπληξη στο μέλλον άν αναλογιστεί κανείς ότι το ανθρώπινο είδος είναι το μόνο είδος στην φύση που πίνει γάλα (κ μάλιστα γάλα άλλου είδους) και συνεχίζει να καταναλώνει γάλα και μετά την προσχολική του ηλικία.



Βιβλιογραφία :

Dr Frank A.Oski (director of pediatrics at John Hopkins University)

Dr Neal Barnard

Dr Bean Kim

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου